Avukat Turgut Kazan'dan çarpıcı açıklama: İdamı siyasi rakipleri için istiyorlar

Avukat Turgut Kazan'dan çarpıcı açıklama: İdamı siyasi rakipleri için istiyorlar

AKP ve ortaklarının ‘idam yasası’ teklifini sık sık gündeme getirmesine ilişkin görüşlerini sorduğumuz Avukat Turgut Kazan dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

Hüseyin Naval - @huseyinNaval

Türkiye’de ‘idam yasası’ tartışmaları sık sık gündeme getirilmeye devam ederken AKP’nin küçük iktidar ortağı MHP’nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop da ölüm cezasının ‘sınırlı olarak’ uygulanabileceğini savundu. Şentop dün yaptığı açıklamada "Taammüden adam öldürme suçları, küçüklere, kadınlara karşı işlenen cinsel suçlarla ilgili idam cezasının düşünülebileceği kanaatindeyim" ifadelerini kullandı. Eski İstanbul Barosu Başkanı Avukat Turgut Kazan ile AKP iktidarı ve ortaklarının ‘idam yasası’ tartışmalarını bu kadar sık gündeme getirmesine ilişkin konuştuk…

‘İdam yasası’nın Meclis’ten geçirilmesinin mümkün olmadığını, bunun için Anayasa değişikliği gerektiğini söyleyen Kazan, “Birçok konuda yaptıkları gibi böyle bir tartışmayı gündemde tutmaktan yararlanıyorlar. Ancak Meclis Başkanı’nın açıklamasından anlaşılması gerek ki idam cezasını getirebilmeleri mümkün değildir. Çünkü bu Anayasa değişikliğini gerektirir. Anayasa değişikliği çoğunluğunu ise asla sağlayamazlar” şeklinde konuştu.

‘ÖNCE KENDİ YAPTIKLARI GÜZELLEMELERE BAKSINLAR’

Günümüzde ‘idam yasası’ tartışması yapanların, yasanın kaldırılması için yaptıkları güzellemeleri hatırlatan Kazan, “İdam cezası tartışması yapanların önce idam cezasının kaldırıldığı dönemdeki imzalarını ve o imzaların üstünde de idam cezasını kaldırmaya ilişkin nasıl güzellemeler yaptıklarını hatırlatmak gerekir. Bu hem Bülent Ecevit ve Mesut Yılmaz ile imzası olan Devlet Bahçeli için geçerlidir, hem de idam cezasını kaldırmaya ilişkin güzellemeleri ile hatırlanan Recep Tayyip Erdoğan için geçerlidir. Bunlar Meclis arşivlerinde yazılı duruyor” dedi.

‘YASAYI GETİRMEK İSTEYENLER SİYASAL RAKİPLERİ İÇİN İSTİYOR’

Türkiye’de idam cezalarının darbelerde uygulandığını ve yasayı getirmek isteyenlerin de siyasal rakiplerini idam etmek istediklerini belirten Avukat Turgut Kazan şunları söyledi:

“İdam cezası Türkiye’de zaten uygulanan bir ceza olmaktan çıkmıştı. Yani idam cezası yürürlükteyken bile uygulanabilir değildi. Çünkü öyle bir ortam olmuştu ki idam cezası ilkel, insanlıkta bağdaşmayan, devlet cinayeti sayılabilecek bir izlenim yaratmıştı. Ancak darbe olduğunda birikmiş cezalardan uygulanırdı. Çünkü darbe birilerini asmak istediği için öyle başlardı.

Bu yasayı getirmek isteyenler zaten siyasal rakiplerini idam etmek için istiyorlar. Hep böyle olagelmiştir. Menderes’ten başlayarak, Denizlere ve 12 Eylül’de uygulanan örneklere bakınız… Söylemesi çok ağır ama Türkiye’de idam cezası uygulanırsa idam edilecek insanlar Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala gibi kişiler olacaktır.

Şimdi bunları okuyanlar diyeceklerdir ki ‘Turgut Kazan ne biçim hukukçu, geçmişe uygulanmaz’… Türkiye’de hukuk kalmamıştır, bal gibi geçmişe de uygularlar, geçmişe uygulayabilmenin yollarını da açarlar. O yüzden böyle acıların yaşanmasına karşı insanların duyarlı olması gerekir, tepki göstermesi gerekir.”

‘TERÖR KILIFI’

Kazan, Şentop’un idam cezasının ‘sınırlı olarak’ uygulanabileceğini açıklamasına ilişkin ise ‘terör kılıfı’ uygulanabileceğine dikkat çekti.

Turgut Kazan, tecavüz ve çocuk istismarı gibi suçları işleyen kişilerin yakalanmama hesapları yaptıklarını ve o kişilerin cezayı önemsemediklerini belirtirken “Sağlıklı bir sistem kurarsanız bu kişiler tutuklanır. Dolayısıyla idam cezasını göze alarak değil, zaten yakalanmayacağını hesaplayarak bu suçları işlediği için hiçbir yararı olmaz. İdam cezası bu kişiler için asla caydırıcı olmamıştır” şeklinde konuştu.