Avrupa’dan Irak’a müdahale hazırlıkları

Amerika Birleşik Devletleri’nin Irak’a müdahalesinin ardından Avrupa ülkelerinden de bu yönde sesler yükselmeye başladı.

(İleri – Dış Haberler) Almanya Savunma Bakanı Ursula Von der Leyen, insancıl yardımın dışında Irak askerlerine kask, gece görüş ekipmanları, tuzak dedektörleri ve tıbbi malzemelerden oluşan bir yardım da gönderebileceklerini söyledi. “Almanya olarak, uyumlu bir Avrupa paketi hazırlamak ve Almanya’nın nasıl katkı koyabileceğini görmek için tüm hızımızla çalışıyoruz” diyen Leyen, İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon ile yaptığı görüşmede, ABD’nin müdahalesini “güzel ve doğru” bulduklarını belirtti.

Almanya’nın geçerli yasaları, çatışma bölgelerine silah göndermesini yasaklıyor ancak Leyen yaptığı açıklamada, Irak’ta bir “katliamın” oluşması halinde bu yasanın tartışılabileceğini söyledi. Parti içerisinde büyük bir çoğunluk da Leyen’in bu sözlerinin arkasında durduklarını belirttiler.

Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in konuşmalarından ise Irak’a silah gönderme konusundaki istekliliği ortaya çıkıyordu. Allgemeine Zeitung’a verdiği röportajda Steinmeier, “bu durumda, siyasi ve yasal olarak uygulanabilir sınırları zorlamaya hazırım” dedi.

Diğer taraftan, Fransa ve Almanya da Salı günü Avrupa Birliği’ni, Irak’a yardım etmek için hızla ağırlığını koymaya çağırdı. Fransa Devlet Başkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, yaptıkları ortak açıklamada, Avrupa Birliği’nin, “İslam Devleti’nin şiddet eylemlerine maruz kalan sivil halka yardım etmek için devam eden insancıl operasyona mümkün olan en kısa sürede katılmasını" istediklerini belirttiler.