Avrupa Parlamentosu seçimleri tamamlandı: Sandığa katılım yüzde 51

Avrupa Parlamentosu seçimleri tamamlandı: Sandığa katılım yüzde 51

Avrupa Parlamentosu'nun 751 yeni üyesini belirlemek amacıyla Avrupa Birliği üyesi 28 ülkede yapılan seçimlerin öncü tahminleri açıklandı. Seçimde, sandığa gidenlerin oranı yüzde 51 olarak tahmin ediliyor.

Avrupa Parlamentosunun (AP) 751 yeni üyesini belirlemek amacıyla Avrupa Birliği (AB) üyesi 28 ülkede yapılan seçimlerde sandığa gidenlerin oranı yüzde 51 olarak tahmin ediliyor.

Anadolu Ajansında yer alan habere göre AP, yaklaşık 400 milyon AB vatandaşının katılma hakkı bulunan AP seçimleri sonucuna ilişkin öncü tahminleri yayımladı.

Buna göre 2014 yılında katılımın yüzde 42,6 oranında gerçekleştiği AP seçimlerinde, 2019'da sandığa gitme oranı yüzde 51'e yükseldi.

Toplam 751 milletvekillinin belirlendiği AP seçimlerinde, Avrupa Halk Partisi (EPP) ilk sırada yer aldı. EPP'nin milletvekili sayısı 173 olurken, EPP'yi 147 milletvekili ile Sosyal Demokratlar (S&D) izledi. Avrupa İçin Liberal ve Demokrat İttifakı (ALDE) 102 milletvekili, Avrupa Yeşiller Partisi (EFA) 71 milletvekili, Avrupa Muhafazakarları ve Reformistleri (ECR) 58 milletvekili, Uluslar ve Özgürlükler Avrupası (ENF) 57 milletvekili, Özgürlükler Avrupası ve Doğrudan Demokrasi (EFDD) 56 milletvekili, Avrupa Birleşik Solu-İskandinav Yeşil Solu (GUE/NGL) 42 milletvekili çıkardı. Geriye kalan 45 milletvekili ise bağımsız adaylardan seçildi.

Birliğin yasama organı olan AP, AB Konseyi ile birliğin yasalarını kabul ediyor ve bütçesini onaylıyor.

İNGİLTERE’DE BİRİNCİ SIRADA YÜZDE 31 İLE BREXİT PARTİSİ VAR

Resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 31 oy oranıyla Brexit Partisi birinci sırada. Parti, Brexit referandumu sürecinde ayrılık için kampanya yapan sonra bölünmeler yaşayarak Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisinden (UKIP) ayrılanlar tarafından kurulmuştu. Partiye, bir dönem UKIP'i de yöneten Nigel Farage liderlik ediyor.

İkinci sırayı yüzde 20 oyla Liberal Demokratlar aldı.

İktidardaki Muhafazakar Partinin oyu ise yüzde 9,1'e geriledi ve beşinci sırada yer aldı. İşçi Partisi ise yüzde 13,8'de kaldı.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi Sözcüsü Barry Gardiner, bu sonuç nedeniyle erken seçime gidilmesi gerektiğini söyledi.

İSPANYA'DA AP SEÇİMLERİNİN GALİBİ PSOE OLDU

AP seçimlerini İspanya'da Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) kazandı.

PSOE, yüzde 33'e yakın oy oranı ile birinci parti çıktı. AP'deki 751 sandalyenin 54'üne sahip olan İspanya'da, PSOE, AP'ye 20 parlamenter gönderdi. AP'nin 2014 yılındaki seçimlerinde PSOE'nin sandalye sayısı 14'tü. 

PSOE'nin ardından sağcı Halk Partisi 12, Vatandaşlar 7, Podemos 6, Vox 3, Katalonya Cumhuriyetçi Solu, EH Bildu ve Galisya Milliyetçi Bloğunun Şimdi Cumhuriyetler ittifakı 3, Katalonya İçin Birlik 2, Bir Avrupa Dayanışması İçin Koalisyon 1 parlamenter çıkardı.

FRANSA'DA AP SEÇİMİNİ KAZANAN LE PEN'DEN SEÇİM ÇAĞRISI

Fransa'da, Avrupa Parlamentosu seçimlerini resmi olmayan sonuçlara göre kazanan Ulusal Birlik Partisinin (RN) lideri Marine Le Pen, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ulusal Meclisi feshetmesi ve yeniden seçim düzenlemesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un kurucusu olduğu iktidardaki LREM yüzde 22,1 oyla 2'nci sırada yer aldı.

Yeşiller Partisi (EELV) yüzde 12,8'lik oy oranı ile yüzde 8,3 oy alan merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisini (LR) geçerek 3'üncü sıraya yerleşti.

Seçimde Sosyalist Parti (PS) ve Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi (LFI) de yüzde 6,7 oy aldı.

HOLLANDA'DA AP SEÇİMLERİNİ İŞÇİ PARTİSİ KAZANDI

Hollanda'da Avrupa Parlamentosu seçimlerini, resmi olmayan sonuçlara göre 6 üye çıkaran, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans liderliğindeki İşçi Partisi (PvdA) kazandı, Geert Wilders liderliğindeki aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) ise 4 koltuğunu da kaybetti. 

Seçimleri, AP Türkiye Raportörü Kati Piri'nin 4. sıradan aday olduğu, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Timmermans liderliğinde 6 parlamento üyesi çıkaran PvdA kazandı.

PvdA, 6 sandalye ile ilk sırada yer alırken Başbakan Mark Rutte liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD) 4 üye çıkarmayı başardı.

Aşırı sağcı Geert Wilders'in liderliğindeki PVV ise bu kez parlamentoya üye gönderemeyerek.

Aşırı sağcı Demokrasi için Forum Partisi (FvD) 3 sandalye kazandı.

Yeşil Sol Partisinin (GL) 3 sandalye kazandığı seçimde hükümet ortakları "Demokratlar 66" 2 sandalye, Hristiyan Demokrat Parti (CDA) 4 sandalye kazandı. 

Diğer hükümet ortağı Hristiyan Birlik Partisi, seçime birlikte girdiği Reformcu Devlet Partisi (SGP) ile 2, Hayvanları Koruma Partisi (PvdD) ve 50+ Partisi de birer sandalye elde etti.

Sosyalist Parti (SP) ise 2014 yılında elde ettiği 2 sandalyeyi kaybetti.

DANİMARKA'DA AP SEÇİMLERİNDE İLK SIRA LİBERAL PARTİ VENSTRE’DE

Danimarka'da gerçekleşen AP seçimlerinde, hükümetteki Venstre, yüzde 23,5'lik oy ile sandalye sayısını 2'den 4'e çıkardı. Ana muhalefet Sosyal Demokrat Parti ise yüzde 21,5 oy ile 3 olan sandalye sayısını korudu.

Aşırı sağcı Danimarka Halk Partisinin oy oranı yüzde 10,7'ye düştü. Danimarka Halk Partisi, AP'de sadece bir sandalye ile temsil edilecek.

İngiltere'nin AB'den ayrılması durumunda AP'de 1 sandalye daha kazanarak 14 parlamenter ile temsil edilecek Danimarka'da,  partilerin aldıkları oy oranları ve AP'ye gönderecekleri parlamenter sayısı şöyle:

Sosyalist Halk Partisi: Yüzde 13,2 ile 2 parlamenter, Sosyalist Liberal Parti (Radikale Venstre): Yüzde 10,1 ile 2 parlamenter, Muhafazakar Parti: Yüzde 6,5 ile 1 parlamenter, Birlik Listesi (Kızıl-Yeşiller): Yüzde 5,5 ile 1 parlamenter.

SLOVAKYA'DA AP SEÇİMLERİNİN GALİBİ PS VE SPOLU İTTİFAKI OLDU

Slovakya'da Avrupa Parlamentosu seçimlerini, resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 20,11 oy oranıyla, 2017'de kurulan İlerici Slovakya (PS) ve Birlikte Partisi (Spolu) koalisyonu kazandı.

Yön-Sosyal Demokrat Partisi (SMER); yüzde 15 oy oranıyla ikinci parti olurken, Bizim Slovakyamız (LSNS) yüzde 12 ile üçüncü, Hristiyan Demokratlar Hareketi (KDH) ise yüzde 9 ile dördüncü oldu.

Özgürlük ve Dayanışma (SaS) yüzde 9 ile beşinci, Basit İnsanlar ve Bağımsız Kişiler (OLaNO) ise yüzde 5 ile altıncı sırayı aldı. 

AP'ye 14 milletvekili gönderme hakkı bulunan Slovakya'da bu sonuçlara göre, PS ve Spolu koalisyonu 4, SMER 3, LSNS 2, KDH 2, SaS 2 ve son olarak OLaNO 1 milletvekili çıkarttı.

İSVEÇ’TE, SOSYAL DEMOKRAT PARTİ YÜZDE 23,7 İLE BİRİNCİ PARTİ OLDU

İsveç'te Avrupa Parlamentosu seçimlerini, hükümetin en büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti kazanırken, göçmen karşıtlığı ile bilinen İsveç Demokratlar Partisi ise oyunu en çok artıran parti oldu.

Sosyal Demokrat Parti yüzde 23,7 ile birinci parti oldu. 

Ana muhalefetteki Moderat Parti yüzde 16,7 oranında oy aldı.

Göçmen karşıtlığı ile bilinen İsveç Demokratlar Partisi yüzde 15,6 oranında oy aldı, üçüncü sırada yer aldı.

Liberal Parti yüzde 5,8 oy kaybederken, Yeşillerin kaybı da yüzde 3,8 oldu.

İsveç'in AP'de 21 parlamenter ile temsil hakkı bulunuyor.

ÇEKYA'DA AP SEÇİMLERİNİ ANO PARTİSİ KAZANDI

Çekya'da Avrupa Parlamentosu seçimlerini resmi olmayan sonuçlara göre, iktidardaki Gayrimemnun Vatandaşlar Hareketi (ANO) kazandı.

ANO, oyların yüzde 21'ini alarak birinci parti oldu.

Yüzde 5 seçim barajının uygulandığı ülkede, Sivil Demokrat Parti (ODS) yüzde 14, Çekya Korsan Partisi yüzde 14, TOP 09 Partisi ve Bağımsız Şehirliler Partisi'nin (STAN) oluşturduğu koalisyon ise yüzde 11 oranında oy aldı.

Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Partisi (SPD) yüzde 9, Hristiyan Demokratlar Birliği (KDU-CSL) yüzde 7, Komünist Parti ise yüzde 6 oy topladı.  

AP'ye 21 milletvekili gönderme hakkı bulunan Çekya'da bu sonuçlara göre, ANO 6, ODS 4, Çekya Korsan Partisi 3, TOP 09 ve Bağımsız Şehirliler Partisi (STAN) koalisyonu 3, SPD 2, KDU-CSL 2 ve KSCM ise 1 sandalye kazandı.

BELÇİKA’DA YENİ FLAMAN İTTİFAKI OYLARIN YÜZDE 16,9’UNU ALDI

Belçika'da, genel ve bölgesel seçimlerle eş zamanlı gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde Yeni Flaman İttifakı (N-VA) birinci sırada yer alırken, ırkçı Flaman Menfaati (VB) de ikinci oldu.

Oyların yüzde 16,9'unu alan N-VA'yı, yüzde 12,5'lik oy oranıyla ırkçı VB takip etti. Göçmen karşıtlığı ile bilinen VB, bir önceki seçime göre oylarını 3'e katladı.

Hristiyan Demokratlar (CD&V) yüzde 9,2, Flaman Liberaller (Open VLD) yüzde 8,9, Sosyalistler (PS) yüzde 8,5, Belçika İşçi Partisi (PTB&PVDA) yüzde 8,2 ve Liberaller (MR) yüzde 7,2 oy oranına sahip.

İTALYA’DA BİRİNCİ PARTİ LİG PARTİSİ OLDU

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin İtalya ayağını resmi olmayan sonuçlara göre, koalisyon hükümetinin ortağı Lig Partisi kazandı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, AP'deki 751 sandalyenin 73'üne sahip İtalya'da Lig Partisi birinci sırada.

Lig Partisinin oy oranının yüzde 27-31, Demokratik Partinin yüzde 21-25, M5S'in ise yüzde 18,5-22,5 arasında olduğu belirtildi.

AVRUPA'DA YÜKSELEN IRKÇILIĞA KARŞI EYLEMLER YAPILDI

Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi pek çok kentte eylemler düzenleyen Avrupalılar "milliyetçi partilere oy yok" dedi. 19 Mayıs'ta Almanya’daki eylemlere 150 bine yakın kişi katıldı. En büyük gösteri Köln’de gerçekleşti. Avrupa genelinde toplam 49 kentte yüz binlerce insanın katıldığı gösterilerde milliyetçi, sağ popülist partilere tepki vardı.