Avrupa Parlamentosu: Kavala ve Demirtaş serbest bırakılmalı

Avrupa Parlamentosu: Kavala ve Demirtaş serbest bırakılmalı

Avrupa Parlamentosu hukukun üstünlüğü önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirterek, AKP hükümetine "Kavala’yı da Demirtaş’ı da serbest bırakın" çağrısında bulundu.

Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi, AKP hükümetine hukukun üstünlüğü önündeki engellerin kaldırılması çağrısında bulundu.

Komite, Gezi davasından beraat ettikten hemen sonra 15 Temmuz soruşturması kapsamında tutuklanan Osman Kavala'yla ilgili gelişmelerin Türkiye'de ‘hukukun üstünlüğü ve adil yargılama hakkı’ konusundaki ciddi sorunları ortaya koyduğunu söyledi.

Komite ayrıca, HDP'nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmamasının da bu tespiti güçlendirdiğini belirtti.

Deutsche Welle Türkçe'den Hilal Köylü'nün haberine göre, Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi 2020 yılının ilk ziyaretini Ankara'ya yaptı. Heyet, Ankara'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TBMM Dışişleri ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri, Adalet Bakanlığı yetkilileri, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kayyum atanarak görevinden alınan eski Mardin Belediye Başkanı Ahmet Türk ve gazetecilerle görüştü.

Görüşmelerde en çok Türkiye'de hükümetin seçilmiş belediyelere yaptığı kayyum atamaları, Osman Kavala davasında yaşanan gelişmeler, hukukun üstünlüğü, basın özgürlüğü ile Suriye’de yaşananlar üzerinde duruldu.

Sekiz kişilik heyetin, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye'den en büyük beklentisinin ‘yargı bağımsızlığı konusunda acil adım atılması’ olduğunu hükümet yetkililerine doğrudan ilettiği öğrenildi. Bu beklenti anlatılırken en çok HDP'nin tutuklu Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş davası ile iş insanı Osman Kavala'yla ilgili gelişmeler örnek gösterildi.

‘TÜRKİYE AİHM KARARLARINI UYGULAMALI’

Komitenin görüşmeleri hakkında gazetecilere bilgi veren komite başkanı ile David McAllister ve Sergey Lagodinsky "Maalesef Kavala davasında yaşananlar Türkiye’de yaşanan yargı bağımsızlığı sorununu ortaya koydu. Türkiye AİHM kararların uygulamalı ve Kavala'yı da Demirtaş'ı da serbest bırakmalı" mesajı verdi.

McAlister, "Kavala'nın beraatinin ardından tutuklanması kabul edilemez. Türk yargısı AİHM kararlarını göz ardı etti" derken, Lagodinsky "Türkiye, AİHM kararlarına saygı göstermeli. Kavala davasıyla birlikte yaşananlardan çok endişeliyiz. Kavala'nın da Demirtaş'ın da serbest bırakılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

McAlister, Kavala'nın Gezi davasından beraatına karar veren hakimler hakkında soruşturma açılmasının da 'yargı bağımsızlığıyla ters düştüğünü' anlatırken, "Türkiye'de herhangi bir delil olmadan insanların tutuklandığını görüyoruz. Bu da bize adil yargılamanın olmadığını gösteriyor. Türkiye'de acil yargı reformuna ihtiyaç var. Bir an önce yargı bağımsızlığının teyit edilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Türk hükümetinin yargı bağımsızlığını güçlendirmek adına hazırladığı ilk yargı paketinin kendilerinde 'hayal kırıklığı yarattığını' söyleyen ise Sergey Lagodinsky oldu. Lagodinsky, Türk adalet bakanlığı yetkililerinden ikinci yargı paketinin hazırlandığı yönünde bir bilgi aldıklarını ancak bu paketin ne zaman kamuoyuna duyurulacağını, içeriğinin ne olduğu konusunda bilgi edinemediklerini söyledi. "Hep birlikte bekleyip, göreceğiz" diyen Lagodinsky, bu paketin evrensel hukuk ilkelerine uygun olmasının tek beklentileri olduğunu dile getirdi.