Avrupa Konseyi'nin yaptırım süreci 2 Şubat'ta başlıyor

Avrupa Konseyi'nin yaptırım süreci 2 Şubat'ta başlıyor

Komite, Türkiye’nin göndereceği rapordan sonra 2 Şubat’ta karar verecek.

Osman Kavala’nın tutukluluk halinin sürmesiyle, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin işleteceği yaptırım süreci için de zaman kısaldı. Komite, Kavala’nın 2 Şubat’a kadar tahliye edilmemesi durumunda AİHM’e başvuracak. AİHM’in süreci başlatma durumunda, yaptırımlar gündeme gelecek.

Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) “siyasi nedenlerle cezaevinde tutulduğu” yönündeki kararına rağmen hakkında aynı suçlamalarla farklı davalar açılarak cezaevinde tutuldu. Son olarak torba davaya dönüşen Gezi Davasında, “casusluk” suçlamasıyla yargılanan Kavala için Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Türkiye’yi defalarca uyardı.

KOMİTE 2 ŞUBAT’TA KARAR VERECEK

T24’ten Gökçer Tahincioğlu’nun haberine göre Komite, Türkiye’nin göndereceği rapordan sonra 2 Şubat’ta karar verecek. Bu kararla birlikte dosya Türkiye’nin kararları uygulamadığı tespitinin yapılması için AİHM’e gönderilecek. AİHM, Türkiye’den savunma isteyecek ve bir karara varacak. Bu karar doğrultusunda yaptırım süreci başlatılacak. AİHM’nin “Türkiye, yükümlülüğünü yerine getirmemiştir” kararı vermesi durumunda Bakanlar Komitesi, uygulanacak yaptırımı tartışacak.

Komite, oy hakkının veya üyeliğinin askıya alınmasından üyelikten çıkarmaya kadar uzanan yaptırımlardan birine karar verebilecek.

NE OLMUŞTU?

Avrupa Konseyi’nde ihlal ve yaptırım sürecinin başlatılmasına yönelik yapılan oylamada, 47 ülkeden 35’i ihlal prosedürünün uygulanması lehinde oy kullanmıştı. Türkiye ile birlikte Azerbaycan ve Macaristan aksi yönde oy kullanırken, Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Sırbistan, Romanya, Arnavutluk ve Moldova çekimser kalmıştı. Polonya ve Bosna Hersek ise oylamaya katılmamıştı.