Avrupa Konseyi'nden Yunanistan'a uyarı

Avrupa Konseyi'nden Yunanistan'a uyarı

Mijatovic, "Sizi bu uygulamalara son vermeye ve hem geri itme iddialarının hem de güvenlik güçlerinin kötü muamelesine dair suçlamaların bağımsız ve etkili şekilde soruşturulmasını sağlamaya davet ediyorum" ifadesini kullandı.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, Türkiye üzerinden Yunanistan'a ulaşmaya çalışan sığınmacılara yönelik muamelesiyle ilgili olarak üç Yunan bakana bir mektup yazdı ve Yunanistan özelinde tüm üye ülkelere 'insan hakları' uyarısında bulundu.

''Vatandaşı Koruma", "Göç ve İltica" ve "Denizcilik" bakanlarına gönderilen mektupta, Yunanistan'ın "geri itme iddialarını baskın kanıtlara rağmen şu ana kadar sadece yalanlamakla" yetindiğini belirten Mijatovic, artık bunun yeterli olmayacağını belirtti.

Mijatovic, Türkiye'den Yunan adalarına ulaşan mültecilerin Yunanistan güvenlik güçlerince botlara bindirilip Türkiye sularına geri itildiğine dair vakalara yönelik bildirimlerin arttığını aktardı. 

ÜYE DEVLETLER UYARILDI

Mijatovic,  "Üye devletler, bu tür vakalarda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3'üncü maddesini ve BM Mülteciler Sözleşmesi'ndeki geri gönderme yasağını ihlal etmediklerine kanaat getiremezler" dedi.