Avrupa Birliği, Hafter'in müttefiki Akila Salih'e uygulanan yaptırımları kaldırdı

Avrupa Birliği, Hafter'in müttefiki Akila Salih'e uygulanan yaptırımları kaldırdı

Avrupa Birliği Konseyi, bugün yaptığı açıklamada, Libya'da General Halife Hafter'le ortak çalışan Tobruk Merkezli Temsilciler Meclisi'nin Başkanı Akila Salih üzerindeki yaptırımların kaldırıldığını duyurdu.

Avrupa Birliği Konseyi, iç savaşın yaşandığı Libya'da General Halife Hafter ile birlikte çalışan isimlerden Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Akila Salih hakkındaki yaptırımların kaldırıldığını duyurdu. 

Konsey tarafından bugün yapılan açıklamada Salih'in yanı sıra, uluslararası tanınırlığı olmayan Libya Genel Ulusal Kongresi'nin eski Başkanı Nuri Ebu Sahmeyn'in de kısıtlayıcı önlemlere tabi olan kşi ve kuruluşlar listesinden çıkarılmasına kara verdi. Avrupa Birliği, her iki isim hakkında da 2016'dan bu yana, seyahat yasağı ve malvarlıklarının dondurulması gibi yaptırımlar uyguluyordu.

Libya Ulusal Ordusu'nun komutanı Halife Hafter'e yakın isimlerden Salih hakkındaki yaptırımın kaldırılmasının gerekçesi olarak, son dönemde siyasi çözüm müzakerelerine destek vermesi gerekçe gösterildi. İhvancı bir isim olarak bilinen Nuri Ebu Sahmeyn'in ise son dönemde Libya'nın siyasi sürecinde herhangi bir rolünün bulunmadığı belirtildi. 

Hafter ve uluslararası destekçisi Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ile yakınlığı bilinen Akile Salih'in ismi, Ankara tarafından desteklenen Fayiz el Sarraj'ın Ulusal Mutabakat Hükümeti başkanlığından istifasının ardından öne çıkmaya başlamıştı. 

Libya'da savaşan taraflar arasında geçen hafta Mısır'da yapılan toplantıda ortak bir askeri heyet kurulması kararı alınmıştı. 

Akila Salih, Ankara ile Trablus arasında imzalanan deniz yetki sahaları anlaşmasına karşı çıkmış, geçen haziranda da Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı güçlerin Sirte'ye saldırması halinde Mısır'ın müdahale edebileceği uyarısında bulunmuştu. Öte yandan, Tobruk tarafı ile müzakereler söz konusu olduğunda Ankara'nın Salih'e yeşil ışık yakabileceği şeklindeki yorumlar uluslararası basında yer almıştı.