AVM emekçileri 'koronavirüs' tatili istiyor: 'Evdekilere virüs götürmekten korkuyorum'

AVM emekçileri 'koronavirüs' tatili istiyor: 'Evdekilere virüs götürmekten korkuyorum'

Koronavirüs tedbirleri kapsamında hala tatil edilmeyen AVM'lerde Günde yüzlerce insanla temas kurmak zorunda kalan emekçileri “İşi bırakıp eve kapanma lüksümüz yok, tedirginiz” diyor.

Türkiye'yi de etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında okulları kapatılan öğrenciler ve aileleri alışveriş merkezlerine (AVM) akın etti. Günde yüzlerce insanla temas kurmak zorunda kalan AVM emekçileri ise “İşi bırakıp eve kapanma lüksümüz yok, tedirginiz” diyor.

Uzmanlar, tüm dünyayı tehdit eden koronavirüs hastalığı kapsamında Türkiye’nin aldığı tedbirleri olumlu bulsa da bu tedbirlerin yetersiz kaldığı uyarısında bulunuyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) okulları tatil etmesinin ardından AVM’lere akın eden öğrenciler ve aileleri, buna bir örnek. Sağlıkçıların “Zorunlu olmadıkça evden çıkmayın” uyarısını yok sayan bazı ailelerin alışveriş merkezlerine akın etmesi riski daha da artırıyor.

Günde yüzlerce insanla yakın temas kurmak zorunda kaldıklarını belirten AVM emekçileri, işyerlerinin bir süre kapatılmasını istiyor. Birgün’den Mustafa Mert Bildircin'e konuşan AVM emekçileri, “Okullar tatil olduğu için insanlar AVM’lere akın etmeye başladı. Basit bir maske ve el dezenfektanının bizi koruyacağını düşünmüyoruz” diyerek endişelerini dile getiriyor.

SAATLERİN AZALTILDIĞI GERÇEK DEĞİL

Öte yandan Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu, AVM’lerin çalışma saatinin 12.00-20.00 olarak düzenlendiği yönündeki haberleri yalanladı. Federasyon, “Çalışma saatleri eskiden olduğu gibi 10.00-22.00 saatleri arasında olacak. AVM içinde faaliyet gösteren mağazalar dilerlerse kendi çalışma saatlerini 12.00-20.00 olarak güncelleyebilir” açıklaması yaptı.

'İŞE GİTMEYE KORKUYORUZ'

AVM içinde faaliyet gösteren mağazalarda çalışanlar ise risk altında olduklarını belirterek, “İşe gitmeye korkuyoruz, izin istiyoruz” diyor. Bir giyim mağazasında çalışan Hale K., en sakin saatlerde bile çalıştığı mağazanın kalabalık olduğunu söylüyor. Her gün yüzlerce insanın geldiğini ve hepsiyle bir şekilde temas kurmak zorunda kaldıklarını anlatan Hale K., tedirginliğini şu sözlerle anlatıyor:

“Yüzlerce elin değdiği kıyafetleri topluyoruz, para alıp veriyoruz. İnsanların denediği kıyafetlere temas etmek zorundayız. Ellerimizi ne kadar temiz tutmaya çalışsak da havalandırması yetersiz olan böyle bir ortamda tam anlamıyla hijyen sağlanması mümkün değil.”

'EVDEKİLERE VİRÜS GÖTÜRMEKTEN KORKUYORUM'

Alışveriş merkezlerinin çalışma saatleri azaltılsa bile insanların AVM’lere geldiğini belirten Kaan A. ise koronavirüs salgınına karşın yoğunluğun daha da arttığını ifade ediyor. Korktuğunu ve tedirgin olduğunu dile getiren Kaan A., “En çok da evdekilere virüs götürmekten endişe ediyorum” diye konuşuyor. İşi bırakıp eve kapanma lüksünün olmadığını vurgulayan Kaan A., “İşimizi kaybetmeden uygun bir önlem alınmasını istiyoruz” diyor.

'MARKET KASİYERLERİ İÇİN ÖNLEM ŞART'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, koronavirüse karşı özellikle alışveriş merkezleri, marketler, restoranlar ve gıda satış noktalarında önlemlerin artırılması gerektiğini söyledi. Son günlerde uzun kuyruklar oluşan alışveriş merkezlerinde açıkta satılan ambalajsız gıda ürünlerine müşterilerin dokunmasının, kasiyer ve satış görevlilerinin sürekli parayla ve alışveriş kartıyla temas halinde olmasının ciddi sorunlar doğurabileceğini belirten Gürer, “Bu tür işyerlerinde virüse karşı önlemler artırılmalıdır. Kasiyerlerin çalışma süreleri kısaltılmalıdır. Belli süre aralığı ile dinlenmeleri sağlanmalıdır. Görevlilerin her satış sonrasında ellerini sabun ve suyla yıkayabilmelerine olanak tanınmalıdır. Görevlilerin maske ve eldiven kullanmaları zorunlu hale getirilmelidir” dedi.