Avcılar Belediyesi'nde işten atılan taşeron işçiler: Taşerona satıldık

Avcılar Belediyesi'nde işten atılan taşeron işçiler: Taşerona satıldık

Avcılar Belediyesi'nde sendikalı olduktan sonra işten atılan taşeron temizlik işçileri, başlattıkları direnişin bir demokrasi mücadelesi olduğunu belirtiler. İşçiler, CHP'li Belediye Başkanı Benli'ye "sosyal demokrat belediye başkanı bizi taşerona sattı" diyerek tepkilerini belirttiler.

Avcılar Belediyesi'nde sendikalı olduktan sonra işten atılan taşeron temizlik işçileri, başlattıkları direnişin bir demokrasi mücadelesi olduğunu belirtiler. İşçiler, CHP'li Belediye Başkanı Benli'ye "sosyal demokrat belediye başkanı bizi taşerona sattı" diyerek tepkilerini belirttiler.

CHP'li Handan Toprak Benli'nin Başkan olduğu Avcılar Belediyesi'nde taşeron şirkete bağlı olarak çalışan toplam 50 temizlik işçisi, Belediye-İş sendikasına üye olduktan sonra işten atıldılar. İşçiler bunun ardından Belediye binası önünde direniş çadırı kurdular ve 2 aydır direnişteler. İşçiler, işe geri alınmak için çadıra kurdukları imza masasında ise 40 binin üzerinde imza topladılar. İşçiler, 22 Haziran Çarşamba saat 13.00'te Galatasaray Lisesi önünde toplanıp, Şişhane'de bulunan CHP İstanbul İl Başkanlığı'na yürüyüp imzaları teslim ettikten sonra burada bir basın açıklaması yapacaklar. Direnişin başlamasının ardından ise çadırın hemen yanına bir ATM koyulmuş. İşçiler bu ATM'nin üzerine çeşitli yazılar yazarak tepkilerini dile getirdiler. Bu yazılardan en dikkat çekeni ise: "İşten atıldık taşerona sosyal demokrat başkan tarafından satıldık (Önce insan)"

İleri Haber olarak direnişteki işçilerin direniş çadırını ziyaret ettik ve direnişin hikayesini Belediye-İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Erol Özdemir'den dinledik. 

Erol Özdemir, işçilere işten atma için İş Kanunu'nda işverenin işten atma sebeplerini düzenleyen 25. maddesinin 2. fıkrasında yer alan "Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri (yüz kızartıcı suçlar)" maddesinin gerekçe gösterildiğini ifade etti. Fakat işçilerle Belediye arasında bu madde kapsamına girebilecek bir durum yaşanmadığını dile getiren Özdemir, işçilerin sendikaya üye oldukları için işten atıldıklarını, işten atılan 7 işçinin herhangi bir sendikaya üye olmadıklarını ve olmayacaklarını belirten bir noter taahhütnamesini Belediye'ye teslim ettikten sonra işe geri alındıklarını belirtti. Özdemir, "Belediye Başkanı doktor, üstelik bir kadın ve bir anne. Bu kadar zulüm yapmamalı. Bu insanlar sendikalı olma hakkını istiyor" dedi.

'MASKEYİ NALBURDAN ALIN'

Erol Özdemir, işçilerin son aylarda maaşlarının ödenmesi konusunda ciddi problemler yaşandığını ve Belediye'nin sağlamakla yükümlü olduğu iş araç gereçlerini sağlamadığını belirtti. Özdemir, Belediye işçilerine yalnızca iş elbiselerinin verildiğini, işçilerin eldiven ve maske gibi gerekli eşyaları talep ettiklerinde ise "Nalburda var. Gidin oradan alın" yanıtını aldığını belirtti. 

Erol Özdemir, Avcılar Belediyesi'nin bilboardlarla yaptığı işçilerin kovulmasıyla kendilerinin ilgilerinin olmadığı yönündeki açıklamayı da eleştirdi. Özdemir, "Belediye'de Meclis üyelerinden oluşan bir işe alma komisyonu var mı? Var. İşten çıkarmalara ve işe almalara bu komisyon karar veriyor. Dolayısıyla taşeron firma Belediye'den habersiz işçi atamaz" dedi. 

CHP İŞÇİLERLE İLGİLENMEDİ

İşçilerin direnişinin ardından Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli'nin 15 civarı işçinin Belediye binası önünde bulunduğu sırada habersiz bir biçimde işçilerin yanına gelip, sendikanın işçilerin parasında gözü olduğunu söyledikten sonra sendikadan ayrılıp yanlarına gelip konuyu çözmeleri önerisinde bulunduğunu fakat hiçbir şey yapmadığını belirtti. 

Belediye'den ilgi göremedikten sonra CHP İl Başkanlığı ve CHP Genel Merkezi'nde Genel Başkan yardımcıları Veli Ağbaba ve Seyit Torun gibi isimler ile de görüştüklerini belirten Özdemir, kendilerine sorunun çözüleceğinin söylendiğini fakat herhangi bir işlem yapılmadığını belirtti.

'SERMAYENİN DEĞİL, EMEĞİN SÖZCÜLÜĞÜNÜ YAPMALI'

Özdemir, son olarak Belediye Başkanı Benli'ye sermayenin değil, emeğin sözcülüğünü yapma çağrısı yaptı. Özdemir, "Hem kendisine sosyal demokrat deyip hem de emeğe saldırması yanlış. Bu işçilerin çoğu Avcılar'da oturuyor ve CHP seçmeni. Belediye Başkanı, bu tavrından vazgeçmeli" şeklinde konuştu.

BELEDİYE KERMESİNDE İŞÇİ KARŞITI PROPAGANDA

İşçilerin çadırının birkaç metre ilerisinde ise Avcılar Belediyesi'nin Ramazan ayı için açtığı kermes alanı bulunuyor. Girişinde Avcılar Belediyesi logosu ve Avcılar Belediyesi'nin sloganı olan "Önce insan" yazısının bulunduğu kermeste bulunan esnafların dükkanlarının çoğunun vitrinlerinde ise işten atılan işçiler aleyhinde yazılar bulunuyor. Ayrıca, hemen işçilerin direniş çadırının yanında ise Belediye Başkanı Handan Toprak Benli'nin Belediye temizlik işçileri ile yan yana çekilmiş bir toplu fotoğrafı büyük bez afiş haline getirilerek asılmış.