Atlas Denim işçisi: İnsanca koşullarda çalışmak istiyoruz

Atlas Denim işçisi: İnsanca koşullarda çalışmak istiyoruz

Adana’da Atlas Denim işçileri, fabrikadaki çalışma koşullarından rahatsız. İleri Haber’e konuşan bir işçi, fabrika yönetiminin uygulamalarının hak ihlali olduğunu vurguladı.

İleri Haber

Koronavirüs salgını ile emekçiler üzerinde artan baskılar ve hak ihlalleri devam ediyor. Bu ihlallerin bir örneği, Adana’da Beytullah Yıldız’ın sahibi olduğu Atlas Denim tekstil fabrikasında sürüyor. Bir işçi, fabrikadaki çalışma koşullarını ve ihlalleri İleri Haber’e anlattı.

DİNLENME HAKKI İHLAL EDİLİYOR’

İşçilerin fabrikaya 16.00-24.00 vardiyasına gelip ertesi gün sabah 08.00-16.00 vardiyasına çağrıldığını belirten işçi, “24.00’da mesaisi biten bir işçi sabah 08.00’da nasıl işe gelebilir? Bir işçinin Adana’dan Organize Sanayi Bölgesi’ne servis ile gitmesi zaten neredeyse bir saati buluyor. Yani gidiş dönüş iki saati buluyor. Servisler zaten kapasitesinin çok üzerinde işçi taşıyor.  Dinlenme hakkını elinden aldıkları işçiye fazla mesai vermeleri gerekirken bunu yapmıyorlar. Gece vardiyasında 12 saat çalıştırmak hukuken yasak olmasına rağmen bunu da görmezden gelerek işçileri 8 saatin üzerinde çalıştırıyorlar” dedi.

'MOLA ALANLARI YETERSİZ, YEMEKLER BERBAT'

Fabrikadaki mola ve yemeklerin durumunu aktaran işçi, “Mola yerlerimiz çok kısıtlı. Büyük bir kısmı kapalı olan mola alanlarının yetersizliği yüzünden bazı işçiler buralarda sigara içmek zorunda kalıyor. Yemekler ise berbat. Menü sayısı çok düşük, çoğu zaman insanlar fabrikadaki yemeyi yiyemeyip dışarıdan yemek sipariş etmek zorunda kalıyor” şeklinde konuştu.

'ÜCRET FARKLILIĞI NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?'

Fabrikanın bünyesine girebilen işçilerin ilk yıl çok cüzi rakamlarda zam aldığına dikkat çeken işçi, “AGİ hariç 50-100 TL arasında değişen oranlarda zam veriliyor. Bunu kabul etmeyen işçiler ise işten çıkarma yasağı devam ettiğinden dolayı ücretsiz izne çıkarılıyor. Yaptığı iş aynı olup da farklı ücretler alan işçiler var. Bu farklılığın neye göre olduğu ise belirsiz” diye konuştu.

İşçi, fabrikadaki çalışma koşullarının herkes için eşit ve insani olmasını talep ettiklerini belirtti.