Atık kağıt işçilerinden İskitler'deki yangına ilişkin açıklama: İlgili kurumlar çözümsüzlük dayattı!

Atık kağıt işçilerinden İskitler'deki yangına ilişkin açıklama: İlgili kurumlar çözümsüzlük dayattı!

Geri Dönüşüm İşçileri Derneği, dün Ankara İskitler'de yaşanan ve 5 atık kağıt işçisinin yaşamını yitirdiği yangına dair açıklama yaptı.

Özgür Yılmaz - @ozguryilmaz344

Geri Dönüşüm İşçileri Derneği, dün Ankara İskitler'de çıkan ve 5 Afgan işçinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili bir açıklama yaptı. Herhangi bir kurumdan talepleriyle ilgili geri dönüş alamadıklarını belirten atık kağıt işçileri "AKP/MHP'den de randevular talep ettik, hiçbir geri dönüş olmadı" dedi.

Geri Dönüşüm İşçileri Derneği tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

'EN BÜYÜK İHMAL İNSANLARI BİR BARAKADA 10-15 KİŞİ YAŞAMAYA VE ÇALIŞMAYA MAHKUM EDEN ZİHNİYETTİR'

29 Mart 2019 Cuma günü Ankara İskitler'de, İtfaiye Müdürlüğü'ne 300 m. mesafede 5 Afganlı Atık Kağıt İşçisi feci şekilde yanarak can verdi. İhmal var mıdır ortaya çıkacaktır ya da başka bir durum var mı araştırılacaktır. Fakat en büyük ihmal, insanları bir barakada 10-15 kişi yaşamaya ve çalışmaya mahkum eden zihniyettir!

'ÇÖZÜMSÜZLÜK DAYATTILAR'

Atık Kağıt İşçileri, yıllardır Ankara'nın göbeğinde insanlık onuruna yakışmayacak şekilde hem yaşıyor, hem de çalışıyor. Onlarca defa Ankara Büyükşehir Belediyesi, Altındağ İlçe Belediye Başkanılığı, ilgili ne kadar kamu kurumu var ise girişimlerde bulunduk, görüşmeler talep ettik. Yüzlerce eylem yaptık ve bir o kadar da gündeme gelmesi için siyasi partilerden destek aldık. AKP/MHP'den de randevular talep ettik, hiçbir geri dönüş olmadı. Geri dönüş olmadığı gibi AKP/MHP, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Altındağ Belediye Başkanlığı ve ilgili makamların tamamı bu insansı serzenişi görmediler, görmedikleri gibi bir de cezalar ve başka baskılar ile çözüm değil, çözümsüzlük dayattılar.

Geldiğimiz nokta da ise 5 Afganlı Göçmen kağıt toplayıcısı, kimliksiz ve sahipsiz şekilde Ankara'nın tam göbeğinde 29 Mart sabah 09.30'da yanarak can veridi. Hiçbir şey, 2019 senesinde insanları Türkiye'nin başkentinde hayvanların dahi yaşayamayacağı barakalarda yaşamaya mahkum etmemelidir.

'ÖLÜMLERİNİ DAHİ AİLELERİ MUHTEMELEN BİLMEYECEK'

Öldüler ve ölümlerini dahi aileleri muhtemelen bilemeyecek. Aileleri onları Türkiye'de çalışıyor bilmeye devam edecek. Ne zormuş Ankara'da kimsesiz ve kimliği teşhis edilemeden ölmek. 

'GÖRÜNMEZ İNSANLARI GÖRÜN'

Yıllardır sesleniyoruz, yıllardır haykırıyoruz; "görünmez insanları görün" diye. Her gün kentlerimizin atıklarını toplayarak hem ekonomiye, hem ekolojiye ve de kimseye muhtaç olmadan hayata tutunuyorlar. Yerel yönetimlere ve devlete tek bir kuruş yük olmuyorlar, üzerine bir de her gün kentlerimizi çöp dağları olmaktan kurtarıyorlar. Daha ne yapsınlar? Ama bu yaptıklarının karşılığı ölüm ve yok sayılmak olmamalı.

Başta yanarak iş cinayetinde hayatlarını kaybeden kimlikleri henüz teşhis edilemeyen Afgan Atık Kağıt İşçilerine Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. 
Bu Son Olsun...