Atay: İşçilerin tahliye edilmemesi politik bir tutum mu?

Atay: İşçilerin tahliye edilmemesi politik bir tutum mu?

TİP Hatay Milletvekili Barış Atay, Riyad'da mahsur kalan işçileri Meclis gündemine taşıdı

İleri Haber 

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu, Riyad’da mahsur kalan işçileri TBMM gündemine taşıdı. Mengüllüoğlu, ikisi koronavirüs sebebiyle yaşamını yitiren ve kötü koşullarda yaşam mücadelesi veren işçilere ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Mengüllüoğlu’nun soru önergesi şu şekilde;

Bilindiği üzere, Covid-19 salgını nedeniyle, dünyanın birçok ülkesi yurtiçi ve yurtdışı uçak kalkışlarını askıya almış ve yine çok sayıda insan bulunduğu ülkede mahsur kalmıştır. Yurttaşlarımızın Türkiye’ye dönüş olanağı bulamadığı ülkelerden biri de Suudi Arabistan’dır.

Çalışmak için Suudi Arabistan’da bulunan ve çoğunlukla, Hatay, Adana ve Mersin illerimizden bu ülkeye gitmiş olan yurttaşlarımız, geçtiğimiz 4 ay boyunca Suudi Arabistan’dan dönememiş, işsizlik, açlık ve psikolojik çöküş gibi sorunlarla karşı karşıya kalmışlardır. Geçtiğimiz iki haftada 118 Türkiyeli işçiye Covid-19 tanısı konmuş, bu işçilerden ikisi yine geçtiğimiz 12 günde hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybeden yurttaşlarımızın cenazeleri de ülkemize getirilememiştir. Orada bulunan işçilerin aktardığı bilgiler, durumlarının ekonomik, fizyolojik ve psikolojik açıdan kötü olduğu ve sağlık hizmetine ulaşamadıkları yönündedir.

Dört aydır çalışma olanağı bulamayan işçiler, Suudi Arabistan’da hastanelere kabul edilmemekte, bir odada 6 kişi yaşamak zorunda bırakılmakta ve kendi dayanışma çabalarıyla ayakta kalmaktadır. Dört gün önce hayatını kaybeden Kerim İntizamoğlu isimli yurttaşımız, ambulansın kendisini alarak hastaneye götürmeyi kabul etmemesi üzerine evinde hayatını kaybetmiştir. Suudi Arabistan’da mahsur kalan yurttaşlarımız, Riyad Büyükelçiliği’nin kendilerine karşı duyarsız davrandığını söylemektedir.

Zor koşullarda başka bir ülkede yaşamak zorunda kalan Türkiyeli işçiler, Suudi Arabistan’dan tahliye edilmeyi dilemektedir. İşçilerin tek beklentisi uçuşlara izin verilmesi ve ailelerine kavuşmaktır.

Bu bağlamda:

  1. Suudi Arabistan’da bulunan işçilerin daha fazla yaşam kaybı olmadan Türkiye’ye dönüşlerini sağlamak için bir çalışmanız var mıdır?
  2. Bu yurttaşlarımızın sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için Suudi Arabistan hükümetiyle bir temas sağlanmış mıdır?
  3. Suudi Arabistan-Türkiye arasındaki uçuşların Türkiye hükümeti tarafından engellendiği iddiaları doğruluk taşımakta mıdır?
  4. Bu ülkede zor koşullarda bulunan yurttaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması için, Riyad Büyükelçiliği bugüne kadar bir çalışma yapmış mıdır?
  5. Riyad Büyükelçiliği’nin telefon ve Whatsapp hatlarından iletişim kurmaya çalışan işçiler bir karşılık alamadıklarını belirtmektedir.Bu sorunu gidermek amacıyla hükümetinizce bir adım atılmış mıdır?
  6. Bu ülkede bulunan işçilerin tahliye edilmemesi politik bir tutumun yansıması mıdır?
  7. Suudi Arabistan’da olduğu gibi, dünyanın başka ülkelerinde mahsur kalan Türkiyeli işçilerin sayısı kaçtır? Bu işçilerden kaçı Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetmiştir?