Atanan son kayyumlarla HDP’nin Van’da belediyesi kalmadı!

Atanan son kayyumlarla HDP’nin Van’da belediyesi kalmadı!

Atanan son kayyumlarla birlikte HDP’nin Van’da belediye başkanlığı kalmadı. Kentte üç belediye başkanlığı da, adayların KHK’li olduğu gerekçesiyle HDP’den alınmıştı

Van’da eş başkanları hala gözaltında olan HDP’li Muradiye, Başkale ve Özalp belediyelerine kayyum atanması ile partinin yerel seçimde kazandığı 10 belediyeden eş başkan adayları KHK'li oldukları gerekçesiyle mazbataları verilmeyen üçü dışındaki diğer 7 belediyeye kayyum atanmış oldu. HDP Van milletvekilleri Murat Sarısaç, seçilmiş belediyelere kayyum atanmasına tepki göstererek "Türkiye’de artık seçim bitmiştir, bir anlamı kalmamıştır" yorumunda bulundu.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 31 Mart yerel seçimlerinde kazandığı Batman’ın Beşiri ilçesinin İkiköprü Belde Belediyesi ile Van’ın Özalp, Muradiye ve Başkale belediyelerine dün İçişleri Bakanlığı kararı ile kayyum atandı. Bu atamalarda partinin yerel seçimlerde kazandığı 65 belediyeden 28'ine kayyum atanmış oldu.

HDP’nin Van'da kazandığı 10 belediyeden Çaldıran, Edremit ve Tuşba belediyeleri eşbaşkanlarına Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç oldukları için mazbataları verilmezken, 31 Mart sonrası farklı tarihlerde kayyum atanan Van Büyükşehir, Erciş, Saray ve İpekyolu belediyelerine Muradiye, Başkale ve Özalp belediyeleri eklendi. Yapılan bu son kayyum atamaları ile birlikte kentte HDP'li belediye kalmadı.

Kayyum atanan Muradiye, Başkale ve Özalp belediye eş bakanları ise, Cuma gününden bu yana İl Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında tutuluyor.

HDP Van milletvekilleri Murat Sarısaç ve Muazzez Orhan, partili belediye eş başkanlarının gözaltına alınıp, yerlerine kayyum atanmasına dair Mezapotamya Ajansı’na konuştu.

"Türkiye’de artık seçim bitmiştir, bir anlamı kalmamıştır” diyen Sarısaç, şunları dile getirdi: “Bugün kayyum politikası aslında bir projedir. Kayyum politikası basit faturalarla ya da başka şeylerle açıklanabilecek bir durum değil. Devletin bütün imkanlarını kullanarak bile meşru yollarla, seçimlerle kazanamayacağını anlayan AKP-MHP, belediyeleri artık tamamen Saray’a bağlı resmi bir kurum, bir devlet dairesi gibi kendisinin atadığı, kendisinin istediği tarzda yönetebildiği bir model oluşturmak istiyor.”