ASUD Başkanı Ensari'den asbest uyarısı: 'Sokakta oynayan 10 yaşındaki İzmirli bir çocuk 30'lu yaşlarda kanser olabilir'

ASUD Başkanı Ensari'den asbest uyarısı: 'Sokakta oynayan 10 yaşındaki İzmirli bir çocuk 30'lu yaşlarda kanser olabilir'

İzmir'de asbestli yapıların plansız yıkımına tepki gösteren ASUD Başkanı Mehmet Ensari, "Sokakta oynayan 10 yaşındaki İzmirli bir çocuk 30'lu yaşlarda kanser olabilir" şeklinde konuştu.

İzmir'de Brezilya Donanması'na ait, içerisinde 600 ton asbest barındırdığı iddia edilen "NAe São Paulo" uçak gemisinin Aliağa'da söküleceği tartışmaları devam ediyor.

Öte yandan İzmir depreminin ardından kentte hasarlı binaların yıkımı sürerken, özellikle eski binaların birçoğunun asbest yüklü olduğu ifade edildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 1'inci grup kanser nedeni olarak tanımlanan asbest, binaların boyasından çatısına, parkelerinden izolasyonuna kadar birçok alanında kullanılıyor.

Kentte ise asbest açısından "kontrolsüz" olarak nitelendirilebilecek yıkımlar ise sürüyor.

Cihan Başakçıoğlu Duvar'da yer alan haberine göre,  Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) Başkanı Mehmet Ensari de özellikle eski binaların yapımında kullanılan birçok malzemede asbest bulunduğunun altını çizerek, şu anda da asbestin ticari adının amyant olduğunu söyledi. Ensari, "Türkiye'de asbest yasak ama amyant serbest. Şu anda siz internetten amyantlı ürünler sipariş verebilirsiniz. Bu skandal bir durumdur" dedi.

'İZMİR ASBEST SOLUYOR'

Plansız yıkımlar nedeniyle İzmir'de birçok yurttaşın kanser adayı olduğunu vurgulayan Ensari, "İstanbul'da kanser vakaları arttı, İzmir'de de artacak. İzmir'de yüzbinlerce insan kanser adayıdır. Yıkımlar plansız paldır küldür yapılıyor. İzmir'de kanser vakalarından endişe ediyoruz. Şu anda İzmir asbest soluyor. İzmir belediyelerinin de umurunda değil bu asbest. Kâğıt üzerinde asbest raporları alıyorlar ve binaları yıkıyorlar" diye konuştu.

'ÖNCE TEMİZLEYİN SONRA YIKIN'

Kentsel dönüşüme ve binaların yıkımına karşı olmadıklarını ancak kuralına göre yapılması gerektiğini söyleyen Ensari, "Önce temizleyin sonra yıkın. İzmir'deki tozutulan asbestin dışında molozların içerisine karışan ve şehir merkezinde bulunan döküm sahalarına dökülen molozların içerisinde bulunan asbest, yerleşim yerlerindeki insanları hemen etkileyecek. Daha sonra rüzgarlanmayla birlikte yayılacak. Çünkü hafif bir toz" ifadelerini kullandı.

'SOKAKTA OYNAYAN ÇOCUKLAR KANSER ADAYI'

Devlet asbest konusunda yetersiz kaldığını da belirten Ensari, asbest hemen öldürmediği için "20 seneye kim öle kim kala..." diye düşünen bürokratların da var olduğunun altını çizdi. Yıkımlarda insanların gidip izlememesi gerektiğinin de altını çizen Ensari, "Resmen asbest solumaya gidiyorlar. Bir gerçeği kaçırmayalım. Sokakta oynayan 10 yaşındaki İzmirli bir çocuk 30'lu yaşlarda kanser olabilir. O çocuğun ne suçu var? Şu an yıkımlar yapılırken sokaklarda bahçelerde oynayan çocuklar var. O çocuklar şu anda kanser adayıdır" dedi.

DAHA FAZLA