Astana görüşmelerinin 16'ncısı tamamlandı

Astana görüşmelerinin 16'ncısı tamamlandı

Kazakistan'da Rusya, İran ve Türkiye'nin katılımıyla 16'ncısı düzenlenen Astana görüşmelerinde, taraflar uzlaşı duyurusu yapmadı.

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da, Şam yönetimi ve Suriyeli muhalifleri bir araya getiren, garantörler Rusya, İran ve Türkiye’den de heyetlerin bulunduğu “Astana görüşmelerinin” 16. turu yapıldı.

Çarşamba günü başlayan ve iki gün süren görüşmelerin ilk gününde ikili ve üçlü görüşmeler yapıldı, bugün ise tüm taraflar bir araya geldi.

Görüşmelerde, Anayasa Komitesi çalışmalarının yeniden başlamasının yanı sıra Suriye’ye Birleşmiş Milletler öncülüğünde getirilen insani yardımlar için kuzeydeki kapının açık kalıp kalmayacağı da masaya yatırıldı.

Türkiye’deki Cilvegözü sınır kapısından geçişi sağlanan insani yardımlar, geçen yıl Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) bir yıl süreyle kabul edilmişti. 10 Temmuz’da süresi dolacak yardım geçişlerinin devam etmesine BMGK üyesi Rusya karşı çıkıyor.

Görüşmelerin sonunda yayımlanan ortak bildiride ise, bu anlaşmazlıklara dair detaylarda uzlaşılamadığı ve görüşmelere devam edileceği görüldü. Bildiri metninde, “Rusya, İran ve Türkiye Suriye’de IŞİD’i ve diğer militanları kesin bir şekilde yenmek için işbirliği yapmaya devam edecekler” ifadeleri yer aldı.

Görüşmelerin ardından Türk Dışişleri yazılı açıklama yaptı:

“Taraflar, Suriye’ye insani yardımların arttırılması gereğini vurgulamış, bu doğrultuda uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler’e (BM) çağrıda bulunmuşlardır. Suriye’nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğine kasteden ayrılıkçı gündemler reddedildi. Terörle mücadele bahanesiyle hayata geçirilmeye çalışılan gayrı-meşru öz yönetim girişimlerinin kabul edilemez niteliği vurgulanmıştır.”

Görüşmelerde, Türkiye heyetine Dışişleri Bakanlığı Suriye Genel Müdürü Büyükelçi Selçuk Ünal başkanlık yaptı. Rusya’yı Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, İran’ı Dışişleri Bakanı Siyasi İşler Danışmanı Ali Asgar Hacı’nın temsil ettiği toplantılara, Suriye yönetimi Dışişleri Bakanı Yardımcısı Ayman Susan, askeri muhalefet ise Ahmet Tuma başkanlığında katıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen’ın da katıldığı görüşmelerde Suriye’nin komşu ülkeleri Irak, Ürdün ve Lübnan ise gözlemci statüsüyle yer aldı.