'Asrın projesi'nin tamir töreninde açıklandı: KKTC hükümeti 46 yıl sonra Maraş'ı açıyor

'Asrın projesi'nin tamir töreninde açıklandı: KKTC hükümeti 46 yıl sonra Maraş'ı açıyor

Boru hattının tamirinin ardından bugün Saray’da bir tören yapıldı. Törene AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve KKTC Başbakanı Ersin Tatar katıldı. Tatar, törende Maraş'ın yeniden açılacağını duyurdu.

AKP’nin ‘asrın projesi’ olarak nitelendirdiği, ancak açılmasının üzerinden 5 yıl geçtikten sonra geçen Ocak ayında patlayan Kıbrıs su boru hattının tamiratı gerçekleştirildi. Tamirat ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda tören düzenlendi. Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ersin Tatar, BM kararıyla 1974 yılından beri kapalı tutulan Kapalı Maraş'ın sahil bölümünün halka açılacağını duyurdu. Kararın, Kıbrıs'ta düzenlenecek seçimlerden 5 gün önce alınması dikkat çekti.

AKP’nin “asrın projesi”  olarak duyurduğu ve yapılışından 5 yıl sonra patlayan Kıbrıs su hattı borularının tamirinin ardından Saray’da düzenlenen törende, KKTC Başbakanı Ersin Tatar, BM kararıyla kapalı tutulan Kapalı Maraş'ın sahil bölümünün halka açılacağını duyurdu.

Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) su temin edilmesini öngören ve “asrın projesi” olarak adlandırılan projenin açılışı 17 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirilmişti. Mersin’deki törene AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu katılmıştı. Davutoğlu, projeyi “Dünya çapında bir eser” olarak tanımlayarak, “Dünyada eşi benzeri olmayan muhteşem bir su köprüsü kuruyoruz. Her şeyiyle milli, her şeyiyle yerli” demişti. Proje, 1.6 milyar liraya mal olmuştu.

2020’nin başında “KKTC Su Temin Projesi” hattında 250 metre derinlikteki boruların patladığı ortaya çıkmıştı. Anamur sahilinden 5 mil açıkta patlayan su boruları deniz yüzüne çıkmıştı.

Boru hattının tamirinin ardından bugün Saray’da bir tören yapıldı. Törene AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve KKTC Başbakanı Ersin Tatar katıldı.

Erdoğan'ın, konuya ilişkin yaptığı açıklamalardan satırbaşları şöyle:

- “Doğu Akdeniz'de Türkiye ve KKTC'nin içinde olmadığı hiçbir senaryonun başarı ihtimali yoktur”

- “Önümüzdeki dönemde gerçekleştirilmesi planlanan Doğu Akdeniz Konferansı'nda da Kıbrıs Türkü mutlaka hak ettiği şekilde temsil edilmelidir.”

- “'Biz bu işi yaparız' dedik ve yaptık. Kısa sürede tamiratı bitirip tekrar su verdik.”

- “Su hayattır, su medeniyettir, su azizdir diyen bir anlayışla kolları sıvadık. Daha işin başındayken kimileri bunun mümkün olmadığını söyledi. Yola koyulduk. Kıbrıs'ın bu sıkıntısını çözmek de bize nasip oldu.”

- “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti temin projesini 2015'te tamamlayıp hizmete sunduk.”

- “Bu proje 80 km'yi aşkın uzunluğu, deniz yüzeyinden 250 metre derine inen 1 metre 60 cm boruları sayesinde başlı başına mühendislik harikasıdır.”

- “Dünyada ilk defa uygulanan askıda borulu sistemle Anamur'da inşaa ettiğimiz Alaköprü Barajı'ndan alınan suyu Kuzey Kıbrıs'taki Geçitköy Barajı'na aktardık.”

- “Böylece Anadolu topraklarından doğup Akdeniz'e dökülen Dragon Çayı'nın yılık 750 milyon metreküplük suyunu Kıbrıs adasındaki kardeşlerimizin istifadesine sunmuş olduk.”

- “108 günde deniz altındaki arıza giderildi ve bugün tekrar KKTC'ye su vermeye başlıyoruz.”

ERSİN TATAR: MARAŞ’I YENİDEN AÇIYORUZ

KKTC Başbakanı Ersin Tatar’ın açıklamalarından satırbaşları ise şöyle:

- “Kapalı Maraş'ın yeniden açılması konusuyla ilgili yeni bir gelişmeyi paylaşmak istiyorum. Barış Harekatı ardından Maraş da kendi kaderine terk edilmişti. 90'lı yıllarda defalarca masaya getirilmesine rağmen Rum Kesimi nedeniyle neticeye kavuşturulamamıştır. 2019'da halkımıza verdiğimiz sözlerden birisi Kapalı Maraş'ın açılmasıydı. Çalışmalarımızı bir aşamaya getirdik ve ilk somut adımı atıyoruz. Kendi toprağımızdan kamuya ait olan sahil ve Demokrasi Caddesi ile kıyı bölgesini halkımızın istifadesine sunmak için çalışmalarımızı başlatıyoruz.”

- “Perşembe günü sabah saatlerinde halkımızın Maraş dahilinde istifade etmeye başlayacak.”

- “Maraş meselesini her türlü siyasi rekabetin üzerinde milli bir dava olarak görüyoruz.”

- “Taşınmaz mal komisyonu 74 öncesi hak sahiplerinin yeniden evlerine-iş yerlerine temin edecek faaliyetleri sürdürmektedir.”

- “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları da elbette dikkate alınmaktadır.”

- “Maraş meselesinde yeni bir safhaya geçiyoruz. Maraş'ta attığımız bu geri dönülmez adımın KKTC'ye, tüm hemşehrilerimize ve adanın tamamına hayırlı olmasını diliyorum.”

ERDOĞAN: TEBRİK EDİYORUM

Tatar’ın sözlerinin ardından yeniden konuşan Erdoğan ise “Hazırladığınız yol haritası çerçevesinde Maraş'ın güzel sahil şeridini halkınızın istifadesine sunma kararınızı sonuna kadar destekliyoruz. Sizin bu cesur kararınız için şahsım, milletim adına tebrik ediyorum. Hiçbir özel mülk bulunmaması sebebiyle bir mağduriyete yol açılmayacağı için karşı tarafın itirazları şimdiden boşa çıkmıştır” dedi.

SEÇİM ÖNCESİ HAMLE

1974 yılından bu yana BM gözetiminde kapalı tutulan Maraş, askeri bölge konumunda bulunuyor. Maraş’ın açılması projesi, geçtiğimiz haziran ayında KKTC Hükümeti tarafından kamuoyuna açıklanmıştı.

Bu hamlenin, KKTC’de 5 gün sonra düzenlenecek seçimden hemen önce gelmesi dikkat çekti.