ASM çalışanları İzmir'de miting düzenledi

ASM çalışanları İzmir'de miting düzenledi

İzmir Sağlık Platformu öncülüğünde düzenlenen miting ile ceza yönetmeliğine karşı sağlık emekçileri bir araya geldi.

İzmir Sağlık Platformu, sağlıkçıların yaşadığı sorunlara dikkat çekmek ve sağlıkçıları tepkilisine neden olan  "Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği"ne karşı Gündoğdu Meydanı'nda miting düzenledi. 

"Ceza yönetmeliği" sözleriyle tarif edilen yönetmeliğe karşı daha önce İstanbul ve Ankara'da miting düzenleyen Aile Sağlığı Merkezi çalışanları, İzmir'de bir araya geldi. Farkı şehirlerden sağlık çalışanlarının da destek verdiği miting, yağmur altında gerçekleştirildi. 

Pankart, slogan ve dövizlerle yönetmeliğe itiraz edilirken, AKP iktidarı da istifaya çağırıldı. 

'CEZA YÖNETMELİĞİ'

İzmir Sağlık Platformu adına ortak açıklamayı okuyan İzmir Tabip Odası Şube Başkanı Lütfü Çamlı, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlığın bir insan hakkı olmaktan çıkarılıp ticari faaliyet haline getirildiğini söyledi. Pandeminin başından beri tüm sağlık çalışanları gibi özveri ile çalışan Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının kötü yönetilen bir pandeminin yükünü taşımaktan artık tükendiklerini söyleyen Çamlı, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz günlerde sağlık bütçe görüşmeleri sırasında tüm sağlık emekçilerini eşitlikle kapsamayan, kamuda görev yapan hekimlerin dışındaki hekim ve sağlık emekçilerini görmeyen bir düzenleme TBMM gündemine geldi. Aile Sağlığı Merkezi çalışanları, emeklerinin hiçe sayıldığı, iş güvencelerinin ellerinden alındığı "ceza yönetmeliği" olmanın ötesine geçemeyen yönetmelikle karşı karşıya kaldılar. Beklenti ve taleplerinin  karşılanması bir yana, bir öncekinden daha da kötü bir düzenleme yapılmış, adeta sağlık emekçileriyle dalga geçilmişti."

'KÖLELİK SİSTEMİ'

"Yönetmelik değişikliği ile aile hekimliği çalışanlarının statüsü, il sağlık müdürlüklerine bağlı kölelik sistemine taşınmıştır" diyen Çamlı, aile hekimliği uygulamasında iş güvencesinin de bu yönetmelikle sona erdiğini söyledi.

Yönetmeliğin neresinden tutulsa kabul edilebilecek bir tarafı olmadığını dile getiren Çamlı, "İş yükünü ölçüsüz şekilde artıran, gelir kaybına sebep olan, aile hekimlerini susturan, ‘ceza sözleşmesi’ olarak nitelendirilen bu yönetmeliği asla kabul etmeyeceklerini açıklayan Aile Sağlığı Merkezi çalışanları tüm ülkede değişik etkinlikleri ve eylemleri hayata geçirdiler. Hukuki süreçleri başlattılar" diye konuştu.

'MÜCADELEMİZ, YÖNETMELİK GERİ ÇEKİLENE KADAR SÜRECEKTİR'

Taleplerini de dile getiren Çamlı, şu ifadeleri kullandı:

"İnsanca çalışma koşullarında, özlük haklarımız ve ödemelerimiz gasbedilmeden, mesleğimiz itibarsızlaştırılmadan, emeğimiz değersizleştirilmeden sağlık hizmeti vermek istiyoruz. Bugün için talebimiz çok net. Ceza sistemini ağırlaştıran, sözleşme feshini kolaylaştıran, dayanaksız ve keyfi yaptırımlar getiren, birinci basamakta çalışan sağlık emekçilerinin taleplerini karşılamayan sözleşme, tüm maddeleriyle derhal geri çekilsin. İş güvencesini tamamen ortadan kaldıran, ücretleri ve kazanılmış hakları gasbeden, görüş ve düşünce açıklama özgürlüğüne yasak getiren ‘ceza yönetmeliğine’ karşı mücadelemiz yönetmelik geri çekilene dek sürdürülecektir. Mesleğimize, emeğimize, geleceğimize sahip çıkacağız." 

'VAZGEÇMİYORUZ'

Sahada çalışan aile sağlığı merkezi çalışanlarının  görmezden gelindiğini, yönetmelikler için görüşlerinin alınmadığını belirten Çamlı, sözlerini şöyle noktaladı:

"Buradan bir kere daha seslenmek istiyoruz. Susmayacağız. Yönetemediğiniz pandemide gerçekleri saklamanıza izin vermeyeceğiz. Korkmuyoruz. Tehditler, baskılar, mobbingler bize geri adım attırmayacak. Vazgeçmiyoruz."

DAHA FAZLA