Asistan hekimlerden kamuoyuna açık mektup: 'Emeklerimiz yok sayıldı...'

Asistan hekimlerden kamuoyuna açık mektup: 'Emeklerimiz yok sayıldı...'

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi asistan doktorları, "Kamuoyuna Açık Mektup" başlıklı açıklamalarında ağır çalışma koşulları ve ek ödeme adaletsizliğine tepkilerini dile getirdi.

Pandemi sürecinde, risk altında, yoğun ve fedakâr şekilde çalışan sağlık emekçilerinin, çalışma koşullarına ilişkin taleplerine yanıt vermeyen yetkililere tepkisi büyüyor. Sağlık çalışanları arasında en büyük iş yükünü sırtlanan gruplardan olan asistan doktorlar, gerek ek ödemeler konusundaki adaletizlik gerekse ağır nöbetlere isyan ediyor. 

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan yüzlerce asistan doktor bir açıklama yayınlayarak yaşadıkları sorunları dile getirdi. 

AĞIR NÖBET YÜKÜ

1000 yataklı, 7/24 faaliyet gösteren, 10 poliklinikli acil durum hastanesinin çalışma yükünün büyük oranda kendilerine yüklendiğini belirten asistan hekimler, 8-12-16-24 saatlik Covid vardiyalarından sonra asıl birimlerinde çalışmaya devam ettiklerini bildirdi. Asistan hekimlerin yoğun çalışma koşullarına ilişkin çarpıcı örnekler verdi: 

"Siperlik, maske, önlüklerle çalıştığımız 8-12 saatlik Covid poliklinik vardiyalarında resmi mola süresi verilmediğinden yemek yiyebilmek için nöbet arkadaşlarımızla dönüşümlü 15’er dakika ara verdiğimizde dahi görevlilere yerimizde olup olmadığımız kontrol ettirilmekte elimizden geleni yapmamıza rağmen başvuru çokluğu nedeniyle kapının önünde bekleyen hasta sayısı artarsa aranarak üzerimizde baskı oluşturulmaktadır."

PCR girişi, barkod basma, yurtdışına çıkacak hastaların test işlemleri gibi özel tıbbi bilgiye ihtiyaç duyulmayan alanlarda çalıştırıldıklarını açıklayan asistan hekimler, bu koşulların "motivasyonlarını düşürdüğünü" de ifade etti. 

'TAVANDAN EK ÖDEME ARGÜMANI GERÇEĞİ YANSITMIYOR'

Asistan hekimler, yalnız yoğun çalışma koşullarını değil ödemelerle ilgili adaletsizlikleri de gündeme getirdi. Açıklamada, "Her fırsatta belirli kimselerce önümüze sürülen tavandan ek ödeme argümanıysa gerçeği yansıtmamakta, döner hesaplamaları başhekimliklerin inisiyatifine bırakılmış olup saatlik hesaplamalar yapıldığında bize yansıyan 3 haneli meblağlar olmuştur. Kaldı ki bu söylem ilk günden bu yana 7 aydır Covid Poliklinik ve Servislerinde kendimizin ve sevdiklerimizin hayatından tavizler vererek, asistanlık eğitimimizi sekteye uğratarak çalışmakta olan bizler için son derece onur kırıcıdır" ifadeleri kullanıldı. 

Hastane idaresine sözlü ve yazılı olarak defalarca başvurmalarına rağmen yanıt ve çözüm bulamadıklarını duyuran asistan hekimlerin açıklaması şu cümlelerle son buluyor:

"Hastane idaresine gerek sözel gerekse yazılı olarak defalarca başvurmamıza rağmen herhangi bir dönüş olmamış, çözüm sunulmamıştır. Mevsimsel solunum yolu hastalıklarıyla birlikte iş yükümüzün daha da artacağı ve ne kadar süreceğini öngöremediğimiz bu döneme yorulmuş, emekleri yok sayılmış ve ümitsiz giriyoruz."