Aşısızlık, salgın tehlikesini çağırıyor!

Aşısızlık, salgın tehlikesini çağırıyor!

CHP'li vekil, Bakan Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

İleri Haber

Kedi ve köpekler için karma aşı tedariğindeki sorunlar Meclis gündemine taşındı. Aşının stoklarda da kalmadığını belirten CHP’li Sevda Erdan Kılıç, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Sevda Erdan Kılıç, kedi ve köpekler için uzun süredir devam eden aşı tedarik sıkıntısını Meclis gündemine taşıdı. 

Kedi ve köpeklerde birden fazla farklı hastalığın oluşumunu engellemek için yapılan karma aşılarda uzun zamandır stok sıkıntısı yaşandığını belirten CHP’li vekil, şunları söyledi:

“Sadece karma aşılara değil, diğer bütün aşılara ve malzemelere de ihtiyaç arttı. Geçmişte kedilerde 1,5 milyon aşı yapıldığını biliyoruz ama günümüzde bu sayı 2 milyonu geçti. Dünyada pandeminin yayılmasıyla birlikte, aşı üretim kapasitesinin bir kısmı koronavirüs aşılarına ayrıldı. Bu noktada sorunlar yaşanmaya başlandı. Geçmişte büyük bir potansiyelle stoklu olarak çalışan aşı üretim merkezleri, şu anda bir kısım kapasitelerini koronavirüs aşısı üretimine ayırdılar. Aşı üretimi arttıkça, ham madde flacon denilen şişe ve aşıların bileşenine giren maddelerde de sıkıntı yaşanmaya başladı. İnsan aşısı yetiştirmek için aşıların konulduğu şişeleri üreten firmaların çoğu, bir an önce insanlara ulaştırılsın diye korona aşısı flakonu üretmeye başladı. Bu dönemde hayvanlar ikinci planda kaldı. Tabi ki aşı üretim merkezleri öncelikli olarak Koronavirüs aşısı üretecekler, üretimlerini Covid-19 aşısı için kullanacaklar ama bu yapılırken can dostlarımızın da unutulmamasını istemekteyiz."

‘PAZARLAMA STRATEJİLERİ DE ETKİLİ’

Sevda Erdan Kılıç, stok krizinde ülkelerin pazarlama stratejisinin de etkili olduğunu ifade ederek, “Firmalar hangi ülkelerde daha fazla karlılık görürlerse aşılarını orada pazarlama yoluna gidiyor. Ülkemiz bu konudan da etkilendi. Türkiye’deki ithalatçı firmalar, ithalat ve bunun planlanması konusunda öngörülerini tam olarak yapamadı ve talebe yetişemedi” dedi. 

“Firmaların güvenlik stoğu kalemi vardır ve stokta belli miktarda ürün her zaman tutulur” diyen CHP’li vekil, bu stoğun da tükenmiş durumda olduğunu vurguladı. 

‘KONTROLSÜZ BİR PİYASA OLUŞTU’

Aşı problemi nedeniyle el altından kontrolsüz bir piyasanın da oluştuğuna dikkat çeken CHP’li vekil, “Kaçak ve ruhsatsız karma aşı çok ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Bu aşıların içerikleri, neye iyi geldiği, yan etkileri hepsi muallakta. Hayvan sağlığı ile insan sağlığı ayrı düşünülebilecek bir konu değildir” ifadelerini kullandı.

Aşı sorunu çözülene kadar hayvanseverlerin tedbirli olmaları gerektiğine işaret eden Sevda Erdan Kılıç, “Dışarıdaki hayvanlarla teması olan, sokaktaki hayvanları seven ve besleyen insanların özellikle bu süreçte temas yaptıktan sonra hastanın dışkısı, idrarı, kanı, salyası ya da sümüğü, vücuduna, tenine, elbisesine bulaştıktan sonra mümkünse eve gittikten sonra normal hijyen şartlarına dikkat etmeli. El sabunlamak, elbise değiştirmek, duş almak gibi önlemler almakta fayda var. Bu süreçte evimize ekstra bir hayvan almak istiyorsak, mutlaka bir veteriner hekimden görüş alıp, evdeki can dostumuz için risk oluşturup oluşturmayacağını kontrol ettirmelerini tavsiye ederim” uyarısında bulundu.

PAKDEMİRLİ’YE 9 SORU

CHP’li vekil, Tarım ve Orman Bakanı Pekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. 

Önergede şu sorular yer aldı:

- Türkiye’de evcil hayvanlar için gerekli olan karma aşı ve diğer aşıların mevcut ve güvenlik stok durumu nedir?

- Tedarik sıkıntısı yaşanmakta mıdır? Yaşanıyorsa neden yaşanmaktadır?

- Sorunun giderilmesi için alınan tedbirler var mıdır? Varsa hangi tedbirler alınmaktadır?

- Ülkemizdeki ithalatçı firmaların, aşı ithalatı ve bunun planlanması konusunda öngörülerini tam olarak yapamadığı ve bu nedenle sorunun yaşandığı yorumuna karşı görüşünüz nedir?

- Türkiye aşı üretiminde dünyada kaçıncı sıradadır? Ürettiği veya üretmeyi planladığı bir aşı var mıdır? Aşı üretiminde hangi noktadadır?

- Aşı üretimi için Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı’nın tekrar açılması düşünülmekte midir?

- Türkiye bir yılda kaç adet ve ne kadarlık aşı ithal etmektedir? Bu aşılar için bir yılda ödenen para ne kadardır?

- İnsanlardan hayvanlara hayvanlardan da insanlara bulaşan bu kadar bulaşıcı hastalık var iken, bunu önlemek için ne gibi tedbirler alınmaktadır?

- Ülkeye kaçak ve ruhsatsız karma aşı girişini önlemek için alınan önlemler var mıdır? Varsa nelerdir?

DAHA FAZLA