Aşırı sağcı Bolsonaro, Sağlık Bakanlığı'na general atadı

Aşırı sağcı Bolsonaro, Sağlık Bakanlığı'na general atadı

Brezilya’da Bolsonaro, daha önceki iki sağlık bakanının kendisiyle yaşadığı görüş ayrılıkları nedeniyle görevden ayrılmasının ardından bir generali Sağlık Bakanlığı görevine atadı.

Brezilya'nın aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun eski bir general olan ve sağlık alanında herhangi bir tecrübesi olmayan Eduardo Pazuello’yu Sağlık Bakanı olarak atamasıyla Sağlık Bakanlığı'nda yirmi koltuk ordu mensuplarınca dolduruldu.

General Eduardo Pazuello'nun atanmasıyla ilgili kararname Resmi Gazete'de bugün yayımlanarak yürürlüğe girdi. Askeri lojistik uzmanı Pazuello, son sağlık bakanı Nelson Teich'ın 15 Mayıs'taki istifasından bu yana bakanlık görevini gayriresmi olarak yürütüyordu.

İTİRAZ EDENLER GÖREVDEN ALINDI

DW’nin haberine göre, 17 Nisan'da göreve atanan Bakan Teich'ın, tartışmalı sıtma ilacı Cloroquin'in yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalarında kullanımına karşı çıktığı için Bolsonaro ile sorun yaşadığı kamuoyuna yansımıştı. Bakan, Bolsonaro'nun Covid-19 tedavisinde ilacın kullanımını artırma planlarına direnmiş ve ilacın yan etkileri olabileceği uyarısında bulunmuştu. Teich ayrıca, Bolsonaro'nun ülkedeki ekonomik faaliyetlere hızlı bir biçimde dönme çabalarına karşı çıkmıştı.

Teich'tan önceki bakan Luiz Henrique Mandetta ülkedeki çeşitli vali ve belediye başkanlarının getirdiği sosyal mesafe kurallarını desteklemesi üzerine, 16 Nisan tarihinde Bolsonaro tarafından görevden alınmıştı.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NA UZMAN ASKER

Yeni Sağlık Bakanı General Pazuello, Roraima eyaletinde Venezuelalı mülteciler nedeniyle yaşanan krizin bastırılması için yürütülen "Acolhida Operasyonu"nu yönetmiş, Rio'daki Olimpiyatlar ve Paralimpik Oyunlarında ordu lojistiğini koordine etmişti. Bolsonaro, "birinci sınıf bir yönetici" diye nitelendirdiği Pazuello'nun "uzun süre" sağlık bakanlığı görevinde kalacağına inandığını söyledi.

Estado de S. Paulo gazetesi ise, geçen aydan bu yana sağlık bakanlığında yirmi koltuğun ordu mensupları tarafından işgal edildiğini bildirdi.

Bolsonaro salgının ilk dönemlerinde Covid-19'u "küçük bir grip" şeklinde nitelendirmiş ve virüse karşı dua etme çağrısı yapmıştı. Devlet Başkanı, koronavirüs önlemlerinin ülke ekonomisini yok ettiğini savunarak hayatın hızlı bir şekilde normalleşmesini savunmuştu.ş ve virüse karşı dua etme çağrısı yapmıştı. Devlet Başkanı, koronavirüs önlemlerinin ülke ekonomisini yok ettiğini savunarak hayatın hızlı bir şekilde normalleşmesini savunmuştu.