Asi Nehri'nde on binlerce balık karaya vurdu

Asi Nehri'nde on binlerce balık karaya vurdu

Asi Nehri'nde on binlerce balığın ölümüne neden olan gerçeği, bölgede balıkçılık yapan Sever Işık İleri'ye anlattı.

Alican Gümüş / Hatay

Dünyanın ters akan tek nehri olarak bilinen Asi Nehri’nde on binlerce balık karaya vurdu.

Hatay'ın Samandağ İlçesine bağlı Tekkebaşı Mahallesi'nde yer alan Asi Nehri Boğazı'nda sahile vuran balıkları görenler durumu yetkililere bildirdi.

'NEDENİ KİMYASAL ATIKLAR'

Her yıl bu dönemde karaya vuran balıklarla karşılaşan halk, balık ölümlerinin nedeninin nehre bırakılan kimyasal atıklar olduğunu söylüyor.

Samandağ’da balıkçılık yapan Sever Işık konuyu İleri Haber’e anlattı.

“Burada, son yıllarda sıkça balık ölümleri oluyor. Kimileri bu durumun Asi’ye özel  ‘su sümbülü’ bitkisi olduğunu iddia etse de daha önce Samandağ Çevre Korum Derneği’nin bu konuda yaptığı araştırmalar gerçeği ortaya çıkarıyor” diyen Işık, süreci şöyle ifade ediyor:

'HER YIL AYNI DÖNEMDE ÖLÜMLER YAŞANIYOR'

“ Nehir, barajların set kurmasıyla Mayıs ayından Eylül ayına kadar kuruyor. Bu dönemde Antakya’nın tüm kimyasal atıkları, şehir kanalizasyonu dahil, Asi’de toplanıyor. Nehir kuruyken atılan bu atıklar, Asi tekrar akmaya başladığında nehrin suyu ile karışıyor. Oksijeni tamamen tükenen kirli su, balıkların ölümüne yol açıyor.”

Her yıl aynı sorunla karşılaştıklarını ifade eden Işık, nehre atılan kimyasal ve çöplerin engellemesi gerektiğinin altını çiziyor.
 

DAHA FAZLA