Asi Kızlara Uykudan Önce Hikâyeler

Asi Kızlara Uykudan Önce Hikâyeler

Denizlerin derinliğinden ormanların kuytusuna, savaş meydanlarından şaşaalı saraylara, hastanelerden gökyüzünün sonsuz maviliğine, dünyanın ve zamanın her köşesinden kendilerine dayatılan kurallara ve geleneklere isyan etme gücü bulan kadınların hikâyeleri bunlar.

Burcu Adıgüzel

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Yayıncılar Birliği’nin duyurusuna göre; küçükleri Muzir Neşriyattan Koruma Kurulu 'Asi Kızlara Uykudan Önce Hikâyeler' adlı çocuk kitabını ve başka bir dizi kitabı ‘muzır’ ilan etti. Muzır kelimesinin sözlük anlamı ise; sakıncalı, zararlı. Peki bu öyküdeki ‘’sakınca’’ nerede?

Bu kitap, prenslerini bekleyen değil, kaderlerini ellerine alan ve dünyaya yön veren 100 asi kadının herkese ilham veren yaşam öyküsü. Onlar asi. Onlar kız. Virginia Woolf’tan Frida Kahlo’ya, Kleopatra’dan Maria Callas’a, Coco Chanel’den Marie Curie’ye, Yoko Ono’dan Serena ve Venus Williams’a tam 100 asi kadının hikâyesi bu kitapla yeniden hayat buldu. Üstelik illüstrasyonlarla rengarenk bir hale büründü. Gerçek hayat hikâyeleri masalsı bir anlatımla yazıldı.

Asi Kızlara Uykudan Önce Hikâyeler bir başucu kitabı. Açıp istediğiniz zaman okuyabileceğiniz, istediğiniz karakteri seçebileceğiniz bir akışa sahip. Öykülerin tek sayfaya sığdırılmasının biraz yüzeysel içeriklere yol açtığını da söylemekte fayda var.

Denizlerin derinliğinden ormanların kuytusuna, savaş meydanlarından şaşaalı saraylara, hastanelerden gökyüzünün sonsuz maviliğine, dünyanın ve zamanın her köşesinden kendilerine dayatılan kurallara ve geleneklere isyan etme gücü bulan kadınların hikâyeleri bunlar. Asi Kızlara Uykudan Önce Hikâyeler’deki yüz asi kadının illüstrasyonları Sally Nixon, Cristina Portolano, Sarah Wilkins, Barbara Dziadosz gibi dünyanın dört bir yanından altmış asi kadın tarafından çizildi.

Kitabın başka bir önemli özelliği de kitlesel fonlamayla yayınlanmış olması. Kitap için, Kickstarter’da açılan kampanya 472 kişinin bağış yapmasıyla son bulmuş ve bu 472 bağışçının ismine de kitapta yer verilmiş. Okumanız, okutmanız, sakıncalı bulanlara inat itiraz etmenin, diretmenin ve hayal etmenin güzelliğine sarılmanız dileğiyle…

Dünyanın asi kızlarına:

Daha fazlasını hayal et

Daha fazlasını iste

Daha çok mücadele et

Ve kuşku duyduğun zamanlarda

Unutma

Sen haklısın.

Künye: Yayın Evi: HEP KİTAP, Sayfa Sayısı: 224, Yazar: Elena Favilli, Francesca Cavallo, Çevirmen: Deniz Öztok

DAHA FAZLA