Asgari ücretliye müze gezmek neredeyse imkansız!

Asgari ücretliye müze gezmek neredeyse imkansız!

Yapılan bir araştırmaya göre, asgari ücretle geçinmeye çalışan 4 kişilik bir ailenin İstanbul, Ankara ve İzmir gibi üç büyük ilde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait müzeleri aynı ay içinde ziyaret etmesi neredeyse imkansız.

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Müzeler Haftası nedeniyle müze ve ören yerlerinin yüksek fiyatlarını açığa çıkaran bir araştırma yayınladı.

Söz konusu araştırmaya göre, asgari ücretle geçinmeye çalışan 4 kişilik bir ailenin İstanbul, Ankara ve İzmir gibi üç büyük ilde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait müzeleri aynı ay içinde ziyaret etmesi neredeyse imkansız.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, ilk olarak 2010 yılında yaptığı müze girişi özelleştirmeleri uygulamasıyla birlikte tüm müze ve ören yerlerinin gişelerini kişilere ya da kurumlara ihale etmeye başlamıştı. İhaleler DÖSİMM (Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü) üzerinden yapılıyor.

İSTANBUL'DA 1400 LİRA!

İstanbul’da 4 kişilik bir ailenin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 15 müze ziyareti için ayırması gereken ücret toplamda 1400 lira. Girişte ödenen ücrette rekor ise 60 TL ile İstanbul Ayasofya Müzesi ve İstanbul Topkapı Sar

Yine 4 kişilik bir ailenin Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Urfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt, Şırnak illerini kapsayan bir Güneydoğu Anadolu Bölgesi turu yapmak istemesi halinde, sadece müze ve örenyeri girişleri için ödeyeceği ücret toplam 560 lira. Ücret diğer kentlere göre daha makul fakat Siirt, Şırnak ve Kilis’te Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yönettiği herhangi bir müze dahi yok.

“EKONOMİK KRİZDEYİZ, MÜZE VE ÖRENYERLERİ ÜCRETSİZ OLMALI”

Milletvekili Tutdere yaptığı açıklamada ,“Türkiye’de müzeler sadece Müzeler Haftası’nda ücretsiz. Halbuki ekonomik krizde olan, ruhen bunalmış olan vatandaşlarımıza kamusal bir alan açmak devletin görevidir. Halkın sokağa çıkıp para harcamaya yönlenmek zorunda kaldığı bir model yerine, insanları eve tıkılı olma hissinden kurtarmak gerekir. Bakanlıklara bağlı müze ve örenyerlerinin fahiş fiyatları ürkütücü. En azından mümkün olan müzelerin giriş ücretlerinin sıfırlanmasını önereceğiz.” diye konuştu.

ZİYARETÇİ SAYISI DÜŞTÜ

2010 yılında gişelerinin özelleştirilmesi ile birlikte müze ve örenyerlerindeki ziyaretçi sayısında ciddi oranda düşüş gözlendi. 2011’de 29 milyona yaklaşmış olan müze ziyaretçi sayısı, 2017’de 20 milyon 509 bin 746’ya geriledi. Tutdere’nin seçim bölgesi olan Adıyaman’da bu rakam 2013’ten 2017’ye 10 kat azalarak 61 binden 16 bine kadar düştü. Adıyaman’ın Nemrut örenyerine giriş 20 TL, yıllardır ücretsiz olan Pirin (Perre) örenyeri için ise ilk kez bu yıl 6 TL ücret alınacak.

Bunun yanında eğer İstanbul Topkapı Sarayı’na bağlı Harem Bölümü’ne girmek isterseniz, ekstra 35 TL daha ödemek gerekiyor.

İZMİR'DE 1072 LİRA

İzmir’de sayısı toplamda 23 olan örenyeri ve müze için ayırmanız gereken ücret 1072 TL. Bu şehirdeki rekor ise 60 lira giriş fiyatı ile İzmir Efes Antik Kenti Örenyeri’nde. 4 kişi, Efes Antik Kenti’ni gezmek isterseniz toplam 240 lirayı gözden çıkarmanız gerekiyor.

Birgün'ün haberine göre büyükşehirler içinde en makul gözüken fiyat memur kenti olarak da anılan Ankara’da bulunuyor. Kentte 8 müze için toplamda 296 lira ödemeniz gerekiyor. En pahalı müze girişi ise 30 TL ile Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde

DAHA FAZLA