Asgari Ücret Tespit Komisyonu iki başlıkta uzlaştı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu iki başlıkta uzlaştı

"Ek zam" görüşmelerinde iki konuda uzlaşıldı.

Asgari ücrete "ek zam" için bugün yapılan komisyon görüşmelerinde; asgari ücretteki artışın temmuzdan itibaren geçerli olması ve verg muafiyetinin yeni rakam için de geçerli olması konusunda anlaşma sağlandı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin katılımıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda ilk toplantısını yaptı. İşçi, işveren ve hükümetten 5’er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan komisyonun toplantısının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin açıklama yaptı. 

BAKAN BİLGİN'DEN AÇIKLAMA

Bilgin, kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İşçi ve işveren temsilcilerimizle bir araya geldiğimiz Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantımızı gerçekleştirdik. Üreterek büyümeye devam eden güçlü Türkiye’nin emektarı işçilerimizi enflasyonun negatif etkisinden koruyacak düzenlemeleri hayata geçireceğiz" ifadelerini kullandı. 

İKİ BAŞLIKTA ANLAŞMA SAĞLANDI

NTV'nin haberine göre; ilk toplantıda iki başlıkta mutabakat sağlandı. Habere göre; asgari ücretteki artış temmuzdan itibaren geçerli olacak ve asgari ücrete vergi muafiyeti, yeni zamla ulaşılan rakam için de uygulanacak.

MEDYA MENSUPLARINA İZİN VERİLMEDİ

Toplantıyı takip etmek üzere Bakanlık önüne giden bazı basın mensupları, içeri alınmadı. Bakanlık yetkilileri, yalnızca ajansların takip edebileceğini belirterek engellemede bulunurken; ajans dışı kurumların da girmesi üzerine ise "turkuaz basın kartı olmaması" gerekçesi öne sürüldü.

Evrensel Gazetesi, Gazete Duvar, Mezopotamya Ajansı, TELE 1 ve Halk TV muhabirleri, toplantıyı dışarıdan takip etmek zorunda kaldı.

ERDOĞAN DUYURMUŞTU

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada "Asgari ücreti artırarak, işverenlerin de omuzlarındaki yükü kaldırarak adil bir yükseliş yapmıştık. Bunun için Çalışma Bakanlığımızdan işveren tarafıyla görüşülerek asgari ücretin yeniden değerlendirilmesini istedim. Böylece yapılan artışın istihdam herhangi olumsuz bir etkiye yol açmasına izin verilmeyecektir. İnşallah kısa bir sürede müjde vereceğiz. Amacımız enflasyon oranı kaç olursa olsun, hiçbir çalışanımızın ve emeklimizin hayat pahalılığı altında ezilmesine müsaade etmemektir. Detaylarını açıklayacağımız bu çalışmanın emeklilerimize ve çalışanlarımıza şimdiden hayırlı olmasını diliyorum" demişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçileri temsilen Türk-İş’i ve patronları temsilen de Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nu (TİSK) 29 Haziran Çarşamba günü toplantıya davet etmişti.

"AÇLIK SINIRI 6 BİN 391 LİRA"

Türk-İş, bugünkü toplantı öncesi dün Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın sonuçlarını açıkladı. Buna göre haziranda açlık sınırı 6 bin 391 lira, yoksulluk sınırı ise 20 bin 818 lira oldu. Araştırmaya göre bekar bir çalışanın yaşam maliyeti 8 bin 313 lira olarak kaydedildi. Türk-İş'e göre gıda enflasyonu ise haziranda yıllık yüzde 117 lira arttı. Böylece haziran itibariyle açlık sınırı ve asgari ücret arasındaki fark haziranda 2 bin 138 liraya çıktı.