Asgari ücret komisyonunda ilk kez asgari ücretli bir işçi temsilcisi yer alacak

Asgari ücret komisyonunda ilk kez asgari ücretli bir işçi temsilcisi yer alacak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Türk-İş'i ziyaret etti. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'la ortak açıklama yapan Kılıçadaroğlu "Saraylarında oturarak işçinin sesini duymayanlar topluma sağırdırlar” dedi. Atalay ise asgari ücretin 2 bin liraya çıkartılması çağrısını yineleyerek, görüşmelerde asgari ücretli bir işçinin de yer alacağını duyurdu.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Türk- İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ı ziyaret etti. Türk- İş Genel Merkezi’nde yapılan görüşme yaklaşık bir saat sürdü.
İkilinin görüşmesinin satır başlarında asgari ücret, taşeron işçiler, emeklilikte yaşa takılanlar ve örgütlenmeyle ilgili yaşanan sorunlar vardı.

Görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yapıldı. Gazete ,Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre Türk-İş Başkanı Atalay, aralık ayında başlayacak asgari ücret görüşmelerini hatırlatarak, tespit komisyonunda asgari ücretli bir işçiye de yer vereceklerini söyledi. Yaklaşık iki aydır asgari ücretin 2 bin liraya çıkarılması gerektiğini ifade ettiklerini ve aralık ayından itibaren bu rakam üzerinden pazarlıkların yapılması gerektiğini belirten Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu sene belki ilk olarak komisyona asgari ücretli çalışan bir işçi vereceğiz. O kişi komisyon üyelerine bu parayla nasıl geçindiğini anlatacak. Taşeronla ilgili kadroya geçemeyenler var. Ülkeyi yönetenlerin bunu halletmesi gerekiyor. İş kazalarında arkadaşlarımız can vermeye devam ediyor. Dün Zonguldak’ta üç arkadaşımız madende rahmetli oldu. Bunlara da son vermek gerekiyor, insanları yaşatmak gerekiyor. Emeklilikte yaşa takılanlar var. Onların da bizden beklentileri var. Örgütlenmeyle ilgili hâlâ da çemberi kıramadık. Belediyenin, partinin sendikası olmaz, işçinin sendikası olur.”

KILIÇDAROĞLU: İŞÇİLERİN BÜYÜK SORUNLARI VAR

Atalay’ın ardından konuşan Kılıçdaroğlu, “Biz halkın partisi olarak toplumun her kesiminin sorunlarını dile getirmekle görevliyiz. İşçilerin büyük sorunları var, sigortasız çalışan binlerce insan var” dedi. İki bin lira ile asgari ücretlinin geçinemeyeceğini ifade eden CHP liderinin açıklamaları özetle şöyle:

SARAYLARDA OTURARAK İŞÇİNİN SESİNİ DUYMAYANLAR

2 bin lira nedir? Kira mı ödenir, ev mi geçindirilir? 2 bin lirayla çocuğun masrafı mı karşılanır? Üç öğün yemek mi yenir? Günde üç öğün simit yeseniz onu bile karşılamıyor ama mütevazi davranıyorlar ve net iki bin lira istiyorlar. Asgari ücretliden vergi alınması haksızlıktır. Asgari ücretli vergi altında ezilmektedir. İktidar olanların işçinin sesini duymaları gerekir. Saraylarında oturarak işçinin sesini duymayanlar topluma sağırdırlar. Toplumun sesine kulak kabartmaları gerekir diyorum.

BUNUN UYGULANABİLİR OLDUĞUNU GÖSTERDİK

 Asgari ücretle ilgili duyarlılığımız öteden beri var. 900 lira civarındayken net bin 500 lira olmasını istemiştik. Hükümet bin 500 yapamazsınız demişti. Biz bütün belediye başkanlıklarımızda asgari ücreti bin 500 lira yaptık. Bunun uygulanabilir olduğunu belediyelerde gösterdik. Bir belediye bunu uyguluyorsa devleti yönetenlerin de elinde çok daha büyük imkanlar var ve bunu uygulamaları gerekirdi. Sayın başkan tespit komisyonunda bir kadını görevlendireceğiz diyor. Ben geçen salı grup toplantısında bir ev hanımını çağırırsınız tasarruf nasıl yapılır iktidara öğretir demiştim. Asgari ücretli işçi, bin 600 lirayla bir evin nasıl geçineceğini ya da geçinemeyeceğini iktidara anlatacağını düşünüyorum.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili önerilerimizi daha önce parlamentoya sunduk. Fakat iktidar partisinin ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin oylarıyla reddedildi. Biz emeklilikte yaşa takılanların sorunlarını dile getirmeye devam edeceğiz.

İŞ KAZALARI

 İş kazalarında Avrupa’da birinciyiz, dünyada üçüncüyüz. Terörden daha fazla iş kazalarında can kaybımız var. Önlem alınmadan işçiler iş alanına sokuluyor ve kazalar meydana geliyor. Hayatlarını kaybederken bir kişinin değil bir ailenin hayatını kaybetmesi anlamına geliyor. Bu konuda duyarlıyız ve duyarlılığımızı koruyoruz.

SAYIN BAŞKANIN SÖYLEMLERİNE BİRAZ DAHA YER VERİN

 Her işçinin kadrolu olmasını ifade ettik ve taşeronlaşmanın çağdaş kölelik olduğunu ifade ettik. Bu konuda büyük adımlar attık ve bir grup işçi şöyle ya da böyle kadroya geçti ama hâlâ geçemeyen binlerce işçi var. Bu mücadeleyi siz yaptığınız sürece biz de size destek olacağız. Alanlarda da parlamentoda da taşeron işçilerin kadroya geçmesi konusunda her türlü mücadeleyi yapacağız. Siz söylemleri dile getiriyorsunuz. Medyadaki arkadaşlarımızdan istirham ediyorum, Sayın Başkanın söylemlerine biraz daha yer veriniz. Türk-İş gibi bir kurumun söylemlerinin medyada yer almaması bir demokrasi ayıbıdır.