Asgari ücret görüşmeleri başladı: İşçi ve işveren temsilcileri ne söyledi?

Asgari ücret görüşmeleri başladı: İşçi ve işveren temsilcileri ne söyledi?

Milyonlarca işçiyi ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri bugün bugün başladı. Görüşmelerden önce açıklama yapan Bakan Zümrüt Selçuk "Asgari ücretin işçilerimizin ve işverenlerimizin beklentilerine uygun ve çalışma hayatımıza da olumlu katkı sağlayacak bir seviyede belirleneceğine inanıyorum" dedi.

Milyonlarca yurttaşın hayatını doğrudan etkileyen asgari ücret görüşmeleri bugün başladı.

Asgari ücret, Türkiye'yi etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla daha da derinleşen ekonomik kriz koşulları altında belirlenecek.

İşçi, patron ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için yapılan dört oturumlu toplantıların ilk oturumu bugün saat 14.00'da başladı.

'ASGARİ ÜCRETİ UZLAŞI İLE BELİRLEYECEĞİZ'

Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, görüşmeler kapsamındaki yapılan ilk toplantı öncesi bir açıklama yaptı.

"Bakanlık olarak bu süreçte bir hakem rolü üstlenerek işçi ve işverenlerimizin mutabakatıyla asgari ücreti tespit etmeyi hedefliyoruz" diyen Bakan Selçuk "İkinci ve üçüncü görüşmelerin akabinde yine Bakanlığımızın akabinde yine inşallah uzlaşı ile asgari ücreti açıklamış olmayı ümit ediyoruz. Asgari ücretin işçilerimizin ve işverenlerimizin beklentilerine uygun ve çalışma hayatımıza da olumlu katkı sağlayacak bir seviyede belirleneceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

'HER KRİZ DÖNEMİNDE OLDUĞU GİBİ DÜŞÜK GELİRLİLER MAĞDUR OLDU'

Salgın döneminde işinin başını terk etme şansı olmayanlarla birlikte işçilerin toplumu korumak için çalıştığını belirten İşveren Temsilcisi Türk-İş Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, “Şimdi, hayatlarını tehlikeye atarak çalışan asgari ücretlilere teşekkür etme zamanıdır. Emeklerinin karşılığını ödemek zamanıdır. Her kriz döneminde yaşandığı gibi düşük gelirliler mağdur oldu” dedi.

Sosyal koruma için verilen desteklerin ihtiyacı karşılamaktan uzak kaldığını belirten Irgat, “İktisaden dar ve sabit gelirli diye ifade edilenler, asgari ücret ve altında gelir elde edenler. Asgari ücret ve altında bir gelire mahkum edildikleri için daha da yoksullar, mutsuzlar, huzursuzlar, endişeliler. Geleceğe ümitle bakmıyorlar” diye konuştu.

Nazmi Irgat, üç işçi konfederasyonunun 2021 ücret çalışmaları için ortak tavır içinde olduğunu hatırlatarak, “Bu sese kulak verilsin. Taleplerimiz karşılansın. Ekonomik gerekçeler ileri sürülmesin. Konuştuğumuz asgari ücrettir. Tasarruf asgari ücretten olmaz” dedi.

Irgat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Komisyonumuzdan yaşanılan bu olumsuzlukları dikkate alarak bir değerlendirme yapmalarını bekliyoruz. Türkiye rekabet şartlarını düşük ücret maliyetiyle sağlayan bir ülke olmamalıdır. Fedakarlıksa, işte bu ekonomik kriz döneminde servetine servet katanlar yapsın. İşçinin daha fazla fedakarlık yapacak takati kalmadı. Fedakarlığı yapabilecek durumda olanlar yapsın.”

Nazmi Irgat, işçi kesimi olarak, asgari ücretin belirlenmesinde ailenin geçim ücretinin baz alınmasını, gelir vergisi adaletsizliğinin hem asgari ücretli, hem de bütün ücretliler için düzeltilmesini talep ettiklerini de hatırlattı.

'İŞVERENE DAHA FAZLA YÜK BİNERSE KAYIT DIŞILIK DAHA HIZLI ARTAR'

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, Çalışanların sağlığının korunmasının en önemli unsur olduğu süreçte, kamu destekleri kullanıldığını ancak işverenlerin  de katkı verdiğini; ücretsiz izni mümkün olduğunca kullanmadığını, kısa çalışma uygulamalarında gelir farkını kapatmak için gönüllü ödemeler yapıldığını bildirdi. Koç, üyelerinin istihdam seviyesini koruduğunu da vurguladı.

Sürdürülebilir gelişme aranılan dönemde asgari ücretin öneminin arttığını belirten Koç, ani ve yüksek ücret artışının uzun yıllardır oluşan dengeleri bozduğunu söyledi. Ücretin ekonomik koşullar ve işletmelerin durumu göz önüne alınmasını isteyen Akansel Koç, yatırım ve yeni istihdam kararlarını etkilediğini belirtti. Koç, genç işsizliğindeki yüksekliğe işaret ederek, “Her iki yüksek öğretim mezunu gencimizden biri işsizdir. Kayıt dışılık da yükselmiş yüzde 33 seviyesine gelmiştir. Kayıt dışılığın önüne geçmemiz şarttır. Kayıt dışı istihdamın 1 puan artışın maliyetinin 3,5 milyar TL olduğunu göz önüne almalıyız. Üzülerek belirtmeliyim ki asgari ücretin işverene yansıyan maliyeti kayıt dışına yönelimin şiddetini de belirleyecektir. Biz mücadeleye hazırız” dedi.

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işveren kanadı taleplerini şöyle sıraladı:

"Asgari ücret tespitinde salgın sürecinin yarattığı olağanüstü ekonomik durum ve kayıt dışılık dikkate alınmalıdır.

Asgari ücret desteğinin bu dönemde devam etmesi hiç olmadığı kadar önemlidir ve yeni istihdama katkı sağlayacaktır. 2021’de tüm işletmelere eşit şekilde kapsayarak verilmeli.

Yüzde 2 işsizlik sigortası işveren payının 2021’de alınmamalı. SGK işveren desteği de yüzde 5’ten 6’ya yükseltilmesi, TİS işyerlerinde yüzde 7 uygulanmalı.

Ücret üzerindeki vergi ve prim yüklerinin OECD ve Türkiye’nin rakip ülkeleri seviyesine çekilmeli."

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENECEK?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun bugün çevrim içi yapacağı ilk toplantıya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlık edecek. Komisyonda patron tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK); işçi tarafını ise Türk-İş temsil edecek. 15 üyeden en az 10’unun katılımıyla toplanacak komisyon, oy çokluğuyla karar verecek. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul edilecek. Yeni asgari ücret, komisyonun bu ay gerçekleştireceği dört toplantının sonucunda belirlenecek.