Asgari ücret açıklandı: Patronlar ve hükümet emekçiyi yine açlığa mahkum etti

Asgari ücret açıklandı: Patronlar ve hükümet emekçiyi yine açlığa mahkum etti

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, 2021'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dördüncü ve son toplantısı tamamlandı. Bakan Selçuk, 2021 yılı için geçerli olacak net asgari ücretin 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlendiğini açıkladı.

İleri Haber

Milyonlarca yurttaşın hayatını doğrudan etkileyen asgari ücret görüşmeleri bugün tamamlandı. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dördüncü toplantısı son buldu.

Patronlar ve hükümet emekçiyi yine açlığa mahkum ederken, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk asgari ücreti net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak açıkladı.

ASGARİ ÜCRET AÇIKLANDI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun dördüncü toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Bakan Selçuk'un açıklamasına göre, asgari ücret 2021 yılı için brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlendi.

Asgari ücret yüzde 21,56 oranında yükseldi.

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"4. ve son toplantımız için buradayız. İşçi işveren ve kamunun 5'er üyeyle temsil edildiği komisyonla yapılıyor. Öneri ve teklifler ele alınıyor. TÜİK, Ticaret Bakanlığı'mız ve Maliye Bakanlığı'mızı da dikkatli bir şekilde dinliyoruz. İlk defa salgın sebebiyle çevrimiçi gerçekleştirildi. Bugün de son toplantıyı sosyal mesafe kuralları çerçevesinde gerçekleştiriyoruz. İstihdam dostu büyümeyi işçi ve işverenlerimizi korumayı kayıt dışı istihdamla mücadeleyi sosyal adaleti pekiştirmeyi öncelik olarak görmekteyiz. Asgari ücret artışlarımız da böyle. 2002'de 184 lirayken bugünkü asgari ücretle ciddi bir artış gerçekleşmiş oldu.

Çalışma hayatındaki bir seviye belirlenmiş olmuyor. Sosyal yardımlardan, asgari geçim indirimine kadar pek çok değişken asgari ücrete dayanmaktadır. 1 Ocak 2021'den itibaren brüt 3 bin 570,50 TL, net 2 bin 825,90 kuruş olarak belirlendi. Bekar ve çocuksuz bir işçi için geçerli olan rakam bu. 3 bin 313,72 kuruş evli ve çocuklu bir çalışan için belirlenen rakam.

Asgari ücret desteğini 75 lira olarak sürdürmeye devam edeceğiz. Bu da ilave destek olarak ifade edilmektedir. Tüm kamu temsilcilerimize bir kez daha teşekkür ederim. Müzakere süreci ve uzlaşıya dayanmakta. Bir tarafta hükümet oy çokluğu ile imzalamak durumunda."

TÜRK-İŞ'TEN AÇIKLAMA: YETERSİZ

Irgat açıklamasında, "2021 yılında geçerli olacak asgari ücret gördüğünüz gibi işveren ve hükümet temsilcileri tarafından oy çokluğuyla belirleniyor. İşçi kesimi olarak alınan karara katılmıyor ve muhalif kalıyoruz. Açıklanan ücret işçi beklentilerini karşılamaktan uzak" diye konuştu.

"Bu hesaplamanın içinde ailenin harcamaları yoktu, aralık ayında gerçekleşecek enflasyon oranı da yoktu" diyen Irgat, "Fiyat artışları da dikkati de alınmamıştı. İşçi kesimi olarak net 3 bin liranın üzerinde bir rakam teklif etmelerini bekledik. Birlikte belirledikleri asgari ücret yetersiz ve işçilerin beklentilerinden uzak. Bugünün şartlarında yetmeyecek bir asgari ücret belirlenmiştir. 3 işçi konfedarasyonu olarak görüşlerimizi paylaşmıştık" ifadelerini kullandı.

DİSK: SON DERECE YETERSİZ

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücrete ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çerkezoğlu "Asgari ücret bir kez daha enflasyon karşısında, dolar-altın fiyatları karşısında gerileyen, 'büyüyoruz, milli gelir artıyor' diyorlar ya, milli gelirden, büyümeden hiçbir biçimde payını alamayan, işçinin ailesi ile birlikte geçinmesi açısından son derece yetersiz bir ücret olarak açıklanmıştır" dedi.

Çerkezoğlu, açıklamasında şunları söyledi:

"Aldığımız bilgilere göre, Çalışma Bakanı'nın en önemli vurgusu 'Enflasyona ezdirmedik' demiş. Türkiye'de enflasyonun ne olduğunu, işçilerin, emekçilerin, halkın nasıl yoksullaştığını bu ülkede yaşayan herkes her gün bakkala, manava, pazara gittiğinde, evine ekmek götürmek istediğinde yaşıyor ve biliyor. Açıklanan resmi enflasyon rakamları özellikle de gıda enflasyonu biraz önce de ifade ettim; asgari ücretlinin en önemli gıder kalemi olan gıda enflasyonu daha kasım ayında yüzde 21'in üzerindeydi. Yıl sonunda resmi rakamla bile en az yüzde 25 olacağını herkes biliyor. Ama gerçek enflasyon, yani bizim kendi hayatımızda yaşadığımız enflasyon çok daha yüksek. Asgari ücret bir kez daha enflasyon karşısında, dolar-altın fiyatları karşısında gerileyen, 'büyüyoruz, milli gelir artıyor' diyorlar ya, milli gelirden, büyümeden hiçbir biçimde payını alamayan, işçinin ailesi ile birlikte geçinmesi açısından son derece yetersiz bir ücret olarak açıklanmıştır."

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 943 lira, vergiler ve kesintiler düşüldüğünde net 2 bin 324 lira 71 kuruş olarak uygulanıyordu.

PATRONLAR ÇOK MUTLU

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ise asgari ücretin açıklanmasının ardından enflasyonun üzerinde artış yapıldığını iddia ederken, AKP hükümetine de teşekkür etti.

Akkol, "Zorlu bir süreci tecrübe ettik. Bu durum en başla çalışan kesim, işçiler için zor aynı zamanda işveren için de zor. Enflasyonun 7 puan üzerinde bir refah payıyla asgari ücrete karar verilmiş oldu" dedi.

DİSK KADIKÖY'DE: 'BU MU ADALETİNİZ?'

Ötey yandan Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK); asgari ücret görüşmeleri sürerken, İstanbul Kadıköy'de sokağa çıktı.

Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"İşçiler bir kez daha açlığa, sefalete mahkum edilmiştir. Bu mu adaletiniz? Bu mu ülkenin tüm değerlerini üreten işçiye, emekçiye reva gördüğünüz asgari ücret? Bu mu adaletiniz? Bu asla kabul edilemez. Bu hakkaniyetli değildir. Bu insaniyetli değildir.

Türkiye’de saatlik işçi maliyeti 5,6 dolar. Almanya’da 47 dolar, ‘Gelin ey yabancı sermaye, burası ucuz emek cenneti’ diyordunuz ya, işte bu asgari ücretle bunu bir kez daha teyit ettiniz."