Asbest skandalı Meclis gündeminde: Hangi rant yada çıkar insan sağlığından önemli olabilir?

Asbest skandalı Meclis gündeminde: Hangi rant yada çıkar insan sağlığından önemli olabilir?

Ankara’nın Maltepe ilçesinde bulunan eski Havagazı Fabrikasının Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından hiçbir güvenlik önlemi alınmadan yıkılmaya başlanması Meclis gündemine taşındı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Havagazı Fabrikası alanında tescilli kültür varlığı potansiyeli taşıyan, 350 ton asbest bulunan binayı yıkmaya başlamış, uzmanlar fabrikanın hiçbir önlem alınmadan yıkıldığı ve çevreye, kansere neden olan bir kimyasal olan asbestin yayıldığını açıklamıştı.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI GELDİ

Ankara Tabip Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası Ankara Bölge İdare Mahkemesine başvurarak yürütmenin durdurulmasını talep etmiş, Ankara 7. İdare Mahkemesi  Havagazı Fabrikasının yıkımı için durdurma kararı almıştı.

Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle konuyu Meclis’e taşıdı. Nazlıaka başbakana, “Hangi rant ya da çıkar insan sağlığından önemli olabilir?” sorusunu yöneltti.

‘OLAĞANÜSTÜ SAYIDA İNSAN FARKINDA OLMADAN ASBEST SOLUDU’

Havagazı Fabrikası’nın olduğu yerleşkeyi kapsayan parsellerin endüstri mirası tescilinin  kaldırılarak oldu bittiyle kompleksin yıkılmaya başlandığının ifade edildiği önergede şunlar dendi:

“Ankara Büyükşehir Belediyesi yıkım ihalesini yapmadan önce baca sağlamlaştırılması yapmamıştır. 25 Şubat 2017 tarihinde meslek odalarının tüm uyarılarına rağmen önlem almadan yıkıma başlanmıştır. Baca yıkılınca asbestli materyal tüm hafriyat alanına yayılmıştır. Bu olay yıkım ve hafriyat taşınırken işlemi boyunca devam etmiştir.  Kanuna ve ilgili yönetmeliklere aykırı olan yıkım boyunca ve sonrasında, burada çalışan işçiler, yıkım alanının hemen yanı başında bulunan Adliye Sarayı, alana yakın oturan mahalle sakinleri, çevrede işyerleri bulunan vatandaşlar için önlem almamıştır. Bölgede bin 600 öğrencisi olan Ankara Atatürk Lisesi, yaklaşık 700 çalışanı olan Başkent Doğalgaz, Ankara Garı, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı ve çevre bağlantılarını kullananlar düşünüldüğünde olağanüstü sayıda insanı farkında olmadan asbest solumuştur.”

'BU ALAN KİME RANT SAĞLAMAK İÇİN YIKILMIŞTIR?'

Nazlıaka tarafından yöneltilen şu sorulara yanıt istendi:

-Türkiye Çernobil patlamasından sonra radyasyon olmadığı kanıtlamak için çay içen bakanları unutmamıştır. Alınmayan önlemler nedeniyle ilerleyen yıllarda çok sayıda vatandaşımız kanser nedeniyle hayatını kaybetmiştir. On binlerce yurttaşımızı kanser riskiyle karşı karşıya bırakan ve Ankara’nın göbeğinde yaşanan bu yıkımla ilgili başlatılan idari ve adli soruşturma var mıdır? Bu olayın siyasi sorumlusu kimdir? Bu sorumlular hakkında bir soruşturma açılacak mıdır? 

-Yıkım ve taşıma sırasında ilgili yönetmeliklere uymayan yöneticiler ve bu kararı veren siyasi sorumlular hakkında bir soruşturma açılacak mıdır? 

-Asbest solunumla vücuda girdiğinde 5-10 yıl gibi bir sürede kanser hastalığına yol açan bir maddedir. Yağmurla birlikte zemine çöken asbest maddesi daha sonra rüzgarla birlikte tekrar havaya karışmaktadır. Bu bir döngüdür. Bu durum dikkate alınarak bu bölgede asbest ölçümleri yapılmakta mıdır? Yapılmıyorsa ivedi olarak bu ölçümlere başlanılacak mıdır? 

-Hangi rant ya da çıkar insan sağlığından önemli olabilir? 

-Ankara’nın önemli tarihi alanlarından biri olan EGO Hangarlarının akıbeti ortadadır. Burada yaşanılanlar da dikkate alındığında Maltepe Havagazı Fabrikasının bulunduğu bu alan ne olarak kullanılacaktır? Bu alan kimlere rant sağlanmak amacıyla yıkılmıştır?

-Bu alanın bir çevre müzesine dönüştürülmesi düşünülemez mi? Bu konuda bir çalışma yapılacak mıdır?