Artvin'deki barajlarda su seviyesinin düşmesiyle eski yerleşim yerleri ortaya çıktı

Artvin'deki barajlarda su seviyesinin düşmesiyle eski yerleşim yerleri ortaya çıktı

Yağışların az olduğu Artvin'de Baraj gölü nedeniyle su altında kalan Yusufeli ilçesi Narlık köyünün eski yerleşim yeri, yeterli yağış olmaması nedeniyle yeniden su yüzeyine çıktı.

Artvin’de, Çoruh Nehri üzerine inşa edilen barajların doluluk oranları düşünce eski yerleşim yerleri ortaya çıktı. 410 kilometresi Türkiye sınırlarında, 21 kilometresi ise Gürcistan sınırlarında yer alan 431 kilometre uzunluğundaki Çoruh Nehri üzerine kurulan ve geçen yıl yaz döneminde yüzde 100 doluluk oranına sahip olan Borçka Barajı yüzde 56, Muratlı Barajı yüzde 61 ve Artvin Barajı yüzde 44 doluluk oranı olduğu belirlendi.

Baraj gölü nedeniyle su altında kalan Yusufeli ilçesi Narlık köyünün eski yerleşim yeri yeterli yağış olmaması nedeniyle yeniden su yüzeyine çıktı. Cami ve evlerin göründüğü baraj gölü kıyısına gelenler, yıllar önce terk ettikleri köylerini seyretti. 

'SU SIKINTISI TARIMI DA ETKİLEYECEK'

Artvin’de bulunan barajlarda doluluk oranlarının geçen seneye göre az olduğunu ifade eden İl Tarım ve Orman Müdürü Dursun Okur, su sıkıntısının tarımı da etkileyeceğini belirtti.

Okur şu ifadeleri kullandı: 

"Sürekli sahadayız ve üreticilerimizin sorunlarını dinliyoruz. Şu an ülkemizde su sıkıntısı var. Geçen yıllara göre yağan yağmur miktarı ve barajların doluluk oranları ortada. Dolayısıyla üreticilerimiz de bundan etkileniyor. Hem hayvan yetiştiricileri hem de çiftçilerimiz kara kara düşünüyor. Su olmazsa, üretimde sorunlar yaşanır ve verim düşer. İnşallah önümüzdeki günlerde yağmur yağar ve barajlardaki doluluk oranları da artar. Şu anda buğdaylarda güz ekimi yapıldı. Üreticilerimiz dört gözle yağmuru bekliyor. Ayrıca tarımı sulu ve kuru tarım olarak ikiye ayırıyoruz. Ancak bazı ürünler vardır ki su olmadan asla olmaz. Kuru tarımda bile suya ihtiyacımız var, su olacak ki üretimde maksimum düzeyde verim alabilelim.”

DAHA FAZLA