Araştırma sonuçları: Seçmenlerin sadece yüzde 27'si İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeyi doğru buluyor

Araştırma sonuçları: Seçmenlerin sadece yüzde 27'si İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeyi doğru buluyor

Tepkilere neden olan Saray'ın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararıyla ilgili seçmenlerin görüşlerini ölçmek amacıyla bir araştırma yapan Yöneylem Sosyal Araştırma Merkezi, sonuçlarını açıkladı.

İleri Haber

Grafikler: Yöneylem Sosyal Araştırma Merkezi

Yöneylem Sosyal Araştırma Merkezi’nin kapsamlı araştırma sonuçlarına göre, yurttaşların yüzde 46’sı Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını yanlış bulduğunu ifade ederken, yüzde 27’lik bir kesim ise söz konusu çekilme kararını doğru bulduğunu belirtti. Yüzde 25,9’luk bir kesim ise çekilme kararı hakkında kararsız kaldı.

Türkiye, 20 Mart 2021 günü Cumhurbaşkanı kararıyla kamuoyunda “İstanbul Sözleşmesi” olarak bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nden çekildi. Tepkilere neden olan kararla ilgili seçmenlerin görüşlerini ölçmek amacıyla bir araştırma yapan Yöneylem Sosyal Araştırma Merkezi, araştırma sonuçlarını açıkladı.

Araştırma, Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından daha önce oluşturulmuş panelistlerle CATI yöntemiyle 26 istatistiki bölgeye bağlı 27 ilde 3 bin 140 görüşme yapılarak tamamlandı. “Geçtiğimiz günlerde Türkiye, Cumhurbaşkanı kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğini açıkladı. Bu kararla ilgili görüşünüzü aşağıdaki seçeneklerden hangisi en iyi ifade eder?” şeklinde sorulan sorunun ardından oluşan sonuçlar şöyle:

ÇEKİLMEYİ DESTEKLEYENLERİN ORANI YÜZDE 27

Araştırma bulgularına göre seçmenlerin yüzde 46’sı Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını yanlış bulduğunu ifade etti. Yüzde 27’lik bir kesim ise söz konusu çekilme kararını doğru bulduğunu belirtti. Yüzde 25,9’luk bir kesim ise çekilme kararı hakkında kararsız kaldı.

ÇEKİLMEDEN EN MEMNUN SAADET SEÇMENİ

Seçmenlerin oy tercihlerine göre incelendiğinde AKP’ye oy verme eğiliminde olanların yüzde 53’ü, MHP’ye oy verme eğiliminde olanların yüzde 42’si İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının yerinde olduğunu söyledi. Saadet Partisi seçmeninin yüzde 74’ü kararı doğru bulduğunu ifade ederken, yanlış bulan ise çıkmadı.  Gelecek Partisi’ne oy vermeyi düşünen iki kişiden birinin sözleşmeden çekilme kararını doğru bulduğunu söyledi. Araştırma sonuçlarında bu durum Gelecek Partisi’nin “Ağırlıklı olarak milliyetçi muhafazakâr bir sosyolojik tabanına sıkıştığı şeklindeki yorumları destekler niteliktedir” şeklinde değerlendirildi.

Öte yandan seçmenlerin oy tercihlerine göre ortaya çıkan sonuçların da değerlendirildiği araştırmada bu konuya ilişkin şu ifadeler yer aldı:

“Öte yandan Türkiye siyasetinin aşırı kutuplaşmış yapısı nedeniyle seçmenlerin genel olarak parti liderlerinin belirli bir konudaki görüşlerini tekrar etme eğiliminde olduğu görülmektedir. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı söz konusu olduğunda bu durumun çok da geçerli olmadığı söylenebilir. Bu açıdan bakıldığında AKP seçmeni içinde yüzde 13, MHP seçmeni içinde yüzde 32’lik bir kesimin bu kararı yanlış buluyor olması, yüzde 46’lık genel olumsuz görüşle birlikte ele alındığında, iktidarın toplum nezdinde çekilme kararıyla ilgili gerekli meşruiyeti sağlayamadığı şeklinde yorumlanabilir.”

MHP’YE OY VEREN KADINLARIN YÜZDE 58’İ YANLIŞ BULUYOR

Araştırmada, yalnızca kadın seçmenlerin bu konudaki görüşü dikkate alındığında kararı yanlış bulanların oranı yüzde 50’ye çıkarken, doğru bulanlar ise yüzde 20,5’e düştü. Çekilme kararını doğru bulan AKP’li kadın seçmen oranı yüzde 41, MHP’li kadın seçmen oranı yüzde 21,5 seviyesinde kaldı. Kararı yanlış bulan MHP’li kadın seçmen oranı ise yüzde 58’e çıktı.

GENÇLER ÇEKİLMEYİ YANLIŞ BULUYOR

Yaş grubuna göre incelendiğinde de 18-24 yaş aralığındaki gençlerin yüzde 58 gibi yüksek bir oranla Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını yanlış bulduğu görüldü. Yaş arttıkça çekilme kararını onaylayanların oranının da arttığı görülen araştırmada, çalışma durumuna göre incelendiğinde öğrencilerin yüzde 68’si, ev kadınlarının ise yüzde 39’u sözleşmeden çekilme kararını yanlış bulduğunu beyan etti.