AP, Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasını öneren raporu kabul etti

AP, Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasını öneren raporu kabul etti

Avrupa Parlamentosu (AP); Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısı yapan raporu kabul etti.

Avrupa Parlamentosu (AP);yayınladığı raporda Türkiye’deki insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını öneren raporu kabul etti.

Raporun onaylanmasıyla, Avrupa Parlamentosu ilk kez üyelik sürecindeki aday bir ülke ile müzakerelerin askıya alınması çağrısı yapmış oldu. 

Bununla birlikte, parlamento oylaması sembolik önem taşıyor; Avrupa Komisyonu üzerinde bağlayıcı yetkisi bulunmuyor. 

AKP'DEN AP'YE İLK TEPKİ

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, AP’nin Türkiye’nin AB üyeliği müzakerelerin durdurulması çağrısı yapan raporu kabul etmesine hakkında Twitter hesabından açıklama yaptı.

AKP'li Ömer Çelik, AP'nin Türkiye raporunun kabul edilmesini eleştirerek, "Bizim açımızdan değersiz, hükümsüz ve itibarsız bir karar bu" ifadelerini kullandı.

Çelik, şöyle devam etti:

“Bizim açımızdan değersiz, hükümsüz ve itibarsız bir karar bu. Bu itibarsız karar, AP’nin artık aşırı sağın ideolojik güdümüne girdiğinin ilan edilmesidir. AP demokratik gelişmeye açık ve destekleyici kararlar almaktan uzaklaştı. Aşırı sağın dar penceresinden bakıyor dünyaya.”

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ KALIN: 'RAPOR İÇERİĞİ TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİNİ BALTALAMAYA YÖNELİKTİR'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Rapor içeriği, Türkiye-AB ilişkilerine ivme kazandırma çabalarını baltalama teşebbüsüdür. Bu Avrupa siyasetinde yaşanan vizyon daralmasının endişe verici tezahürlerinden biri" dedi.

KATİ PİRİ: 'ERDOĞAN'LA ÜYELİK MÜZAKERELERİNİ YÜRÜTMEK SAÇMALIK'

Kararı yorumalayan raportör Kati Piri, Türkiye’yle katılım müzakerelerinin askıya alınmasını istediklerini belirterek, “Başkan Erdoğan’la bu üyelik müzakerelerini yürütmek bir saçmalık. Türkiye’de bariz insan hakkı ihlalleri gerçekleşiyor. Fakat buna rağmen Türkiye’nin demokratlarının yanında durmalıyız. Gelecekte yeniden demokratik bir Türkiye göreceğimizi  ümit ediyorum” ifadelerini kullandı.