AP 'döner tasarısını' reddetti

AP 'döner tasarısını' reddetti

Avrupa Parlamentosu, dondurulmuş döner etinde kullanılan fosfat katkı maddesinin yasaklanmasına ilişkin tasarıyı reddetti.

Avrupa Birliği'nde (AB) dondurulmuş döner etlerinde kullanılan koruyucu fosfat maddesinin kullanımının yasaklanmasına ilişkin tasarı Avrupa Parlamentosu'nda (AP) oylandı. 

Oylamada 373 'evet' ve 272 'hayır' oyu kullanıldı. 30 AP üyesi ise çekimser kaldı. Böylece fosfatın yasaklanması için gerekli 376'lık mutlak çoğunluk sağlanamadı.

NE OLMUŞTU?

AB komisyonu, dondurulmuş etlerde etin lezzetini ve suyunu korumak için kullanılan fosfat, fosforik asit, di fosfat, tri fosfat, polifosfatın katkı maddesi olarak kullanılmasına izin verilmesi hakkında düzenleme teklifinde bulunmuştu.

AP Gıda Komitesi ise dönerde gıda katkı maddesi fosfatın yasaklanmasına ilişkin bir teklifi görüşmüş, fosfatın kalp sağlığına zararlı olduğu gerekçesiyle döner ve kebaplarda kullanımının yasaklanmasını istemişti.

AP'deki oylamanın kabul edilmesi durumunda dondurulmuş dönerde fosfat katkı maddesi yasaklanabilecek ve Avrupa'daki hazır döner üretim tesisleri büyük oranda etkilenecekti.

Oylama sonrasında AP'nin en büyük siyasi grubu olan Avrupa Halk Partisi (EPP); sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, "Dönerinizi kurtardık. Bir şey değil." ifadelerini kullandı.