AOÇ'deki ABD Büyükelçiliği'ne tepki: 'Kaçak Saray neyse elçilik odur'

AOÇ'deki ABD Büyükelçiliği'ne tepki: 'Kaçak Saray neyse elçilik odur'

Büyükelçilik, yeni yerine taşınacağını duyurdu.

Atatürk Orman Çiftliği'ne 29 Ağustos'ta hizmet vermeye başlayacağını açıklayan ABD Büyükelçiliği'ne tepki gösteren Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı, "Bizim için ‘Kaçak Saray’ neyse ABD Büyükelçiliği odur" dedi.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, Ankara'daki Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi üzerine inşa edildiği için yapımı tartışmalara neden olan yeni elçilik binasının 29 Ağustos’ta hizmet vermeye başlayacağını duyurdu. Büyükelçiliğin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Bu tarihi bir gelişmedir" denildi.

'KAÇAK SARAY NEYSE ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ ODUR'

Cumhuriyet'ten Süleyman Özkan'ın haberine göre, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, bu duruma tepki göstererek arazinin AOÇ’ye devredilmesi gerektiğini söyledi. Elçilik binasının hizmete açılmasına tepki gösteren Candan, "Oraya o binanın yapılması hukuksuzdur. O protokolün yapılması da hukuksuzdu. Konuyla ilgili davalar açtık. AKP iktidarının hukuksuzluğuna ABD Büyükelçiliği de ortak olmuştur. AOÇ’nin arazisinde ABD Büyükelçiliği’nin bir bina yapması ve oraya taşınması hukuksuzdur" dedi.

Candan, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yaşadığı Saray'a da atıfta bulunarak, "Bizim için ‘Kaçak Saray’ neyse ABD Büyükelçiliği odur" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

ABD yönetimi, Ankara’nın Kavaklıdere ilçesinde yer alan Ankara Büyükelçiliği binasına 2013’te düzenlenen intihar eylemi sonrasında, elçilik yerleşkesinin daha güvenli bir bölgeye taşınması için arazi talebinde bulunmuştu. Talebin karşılanmasıyla Söğütözü’nde satın alınan arazide 2017’de başlatılan inşaat, bu yıl tamamlandı.

ABD’ye satılan arazinin de içinde yer aldığı parsel, Milli Savunma Bakanlığı, Gazi Üniversitesi ve Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ayrıldı. Gazi Üniversitesi, 2014’te payını TOKİ’ye devretti. TOKİ de araziyi 88 milyon dolara ABD’ye sattı. Arazinin satışıyla ilgili o dönem Mimarlar Odası Ankara Şubesi, "AOÇ alanlarında Atatürk’ün şartlı bağışı ve vasiyetine aykırı" şekilde inşa edilen büyükelçilik binasının mimari projelerine onay vermedi.

Ankara 4. İdare Mahkemesi ise 2019’da, Şehir Plancıları Odası’nın açtığı davada, AOÇ arazisi için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararın gerekçesinde, "AOÇ arazilerinde ticaret ve konuta izin verilemez. Atatürk’ün şartlı bağışına aykırı işlem yapılamaz" denildi. Bu karara karşın büyükelçilik inşaatı devam etti.