AOÇ'de talan: 250 bin metrekare yapılaşmaya açılıyor

AOÇ'de talan: 250 bin metrekare yapılaşmaya açılıyor

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, AOÇ'de 250 bin metrekarelik tarımsal alanın kiralandığını açıkladı.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) içerisinde bulunan 250 bin metrekarelik alanın, Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın konuşlanma yeri olarak AOÇ Müdürlüğü'nden kiralanmasına ve alandan yol geçirilmesine tepki gösterdi. 

Candan, AOÇ içerisinde bulunan 250 bin metrekarelik tarımsal alanın, Özel Kuvvetler Komutanlığının konuşlanma yeri olarak AOÇ Müdürlüğünden kiralandığını ve yine aynı alanda yapılması planlanan yol planının onaylandığını duyurdu. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Candan, 2019 yılının ilk üç ayında 1.5 milyon metrekare alanın AOÇ’den koparıldığına dikkat çekti. Candan, Milli Savunma Bakanlığının konuşlanma yeri ihtiyacının birinci derece doğal ve tarihi SİT alanı olan arazi üzerinden giderilmesinin doğru olmadığını ifade ederek arazinin, Atatürk'ün vasiyeti ve şartlı bağışı doğrultusunda kullanılmasının zorunlu olduğunu dile getirdi. AOÇ’nin amacı dışında kullanımına hizmet edecek bu kira sözleşmesinin yapılmasının hukuka aykırı olduğunu dile getiren Candan, bu konuda tüm yargısal süreçleri tüketeceklerini belirtti.

Evrensel'in haberine göre yine aynı ada parselde, bu alana ilişkin yol planının da onaylandığını dile getiren Candan, daha önce alana ilişkin Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak açtıkları davada Ankara 4. İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini hatırlattı. Candan, mahkeme kararına rağmen askeri alan haline getirilmek istenen alanda, 334 sayılı büyükşehir belediye meclis kararı ile yol planının onaylandığını ifade etti. Söz konusu planı yargıya taşıyacaklarını dile getiren Candan, “İdarelerin asli sorumluluğu hukuka uygun hareket etmektir, mahkeme kararlarını etkisiz hale getirmek maksadıyla yeniymiş gibi idari kararlar almak görevi kötüye kullanma suçuna vücut verir. Bu sorumluluklarını ilgili idarelere bir kere daha hatırlatmak bizim kamusal görevimizdir. AOÇ alanlarından uzak durun” dedi.

DAHA FAZLA