"AOÇ'de Kaçak Saray ne ise ABD elçiliği de o olur”

AOÇ arazisinde yapılacak binanın mimari projesini, mimarlarla tartışmak isteyen ABD Büyükelçiliği'ne Mimar Odası'ndan "orası AOÇ arazisidir vazgeçin" yanıtı geldi. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan konuyla ilgili açıklamasında, "ABD Büyükelçiliğinin alandan vazgeçmesini temenni ederiz. AOÇ arazisinde Kaçak Saray ne ise ABD elçiliği de o olur” dedi.

(İleri - Haber Merkezi) Atatürk Orman Çiftliği arazisi iken eğitim alanı olarak Gazi Üniversitesine devredilen, Çukurambar da bulunan 29095 ada 1 parsel, önce TOKİ’ye oradan da ABD Büyükelçiliği'ne devredilmişti.

AOÇ arazisinde yapılacak binanın mimari projesini, mimarlarla tartışmak isteyen ABD Büyükelçiliği'ne Mimar Odası'ndan "orası AOÇ arazisidir vazgeçin" yanıtı geldi. Üniversiteden öğretim üyeleri ile birlikte  TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesinden  Namık Kemal Kaya, Ali Hakkan, Burcu Ateş ve Gökçe  Bolat’dan oluşan heyet ABD Büyükelçiliği’yle yaptıkları görüşmede mimari proje detayını tartışılmadı ve arazinin AOÇ'ye iade edilmesi gerektiğinden bahsedildi. 

"AOÇ ARAZİSİNDE KAÇAK SARAY NE İSE ABD ELÇİLİĞİ DE ODUR"

Heyetin Görüşmesinden sonra basına yazılı açıklama yapan TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Yanlış yerde doğru mekân, AOÇ arazisinde ABD elçiliği olmaz” dedi.

"Gazi Üniversitesine eğitim alanı olarak verilen AOÇ arazisini, üniversite yapmayarak, TOKİ’ye devreden ve oradan da ABD Büyükelçiliğine verilen arazi ile ilgili Gazi Üniversitesi yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunacağız" diyen Candan “ABD Büyükelçiliğinin alandan vazgeçmesini temenni ederiz. Konuyla ilgili Barack Obama’ya mektup yazacağız. Atatürk’ün vasiyeti ve şartlı bağışı ile bize emanet edilen AOÇ arazisinin her bir metrekaresi değerledir, arazi AOÇ’ye iade edilmeli. AOÇ arazisinde Kaçak Saray ne ise ABD elçiliği de o olur” şeklinde konuştu.

Heyet ile birlikte görüşmeye katılan Yönetim Kurulu Üyesi Namık Kemal Kaya “Atatürk Orman Çiftliği Türkiye halkına şartlı olarak bağışlanmıştır. Şartlı bağışa aykırı yapılan bütün imar planları iptal edilmiştir. Açtığımız davaların sonucunda AOÇ arazisi üzerinde yapılan bütün yapılar kaçaktır. Hukuksuz bir süreç işlemektedir. Bu hukuksuz süreçte mücadelemiz devam etmektedir. Dolayısıyla ABD elçiliğinin bu hukuksuz sürece ortak olmasını tasvip etmiyoruz.” dedi

Daha önce süreci takip eden AOÇ arazisinin ABD Büyükelçiliğine verilmesini protesto eden Mimarlar Odası Ankara Şubesi; ABD Büyükelçiliği’nin AOÇ arazisinde bina yapmaktan vazgeçmemesi durumunda, dava ve kampanya sürecine hazırlanıyor.  

DAHA FAZLA