"Antika" denilen THK uçaklarının bakımı tamamlandı

"Antika" denilen THK uçaklarının bakımı tamamlandı

THK Genel Başkanlığı, orman yangınlarında kullanılan uçaklarına ilişkin bugün bir açıklama yaptı.

THK Genel Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, orman yangınından kullanılan uçakların 4’ünün bakımında sona gelindiği, kalan uçakların da bakımlarının sürdüğü açıklandı. Eski Tarım ve Orman Bakanı Pakdemir, geçen yıl yaptığı açıklamada, bu uçakların uçabilecek kapasitede olmadığını öne sürmüştü.
 
Geçen yıl yaz aylarında yaşanan ve günlerce süren orman yangınlarında, Türk Hava Kurumu (THK) envanterinde bulunan uçaklar kullanılmamış ve bu konu tartışmalara neden olmuştu.

Dönemin Tarım ve Orman Bakanı AKP’li Bekir Pakdemirli, kamuoyu tepkileri üzerine yaptığı açıklamada, "Burada devletin tüm kurumları var. Maalesef bu konuyu istismar etmeye çalışıp uçaklar üzerinden bir şey söyleyebilir miyiz diyorlar. Coğrafyaya göre uçak değil de helikopterin daha iyi olduğu kararı alınmış. Bizim THK ile sorunumuz yok. Bu uçaklarla ilgili problem var. Bu uçak, uçabilecek kapasitede değil. Uçsa bile performans verebilecek kapasitede değil. Hala antikacı dükkanı gibi 1960'lardan kalma uçakları kullanalım tarzı açıklama yapılıyor. Envanterimizde yangın söndürme uçağı ve helikopteri yok. Bu ezelden beri böyle. İhaleye çıkıyoruz” demişti.

‘ANTİKA’ LARIN BAKIMI TAMAMLANMIŞ
 
THK Genel Başkanlığı, orman yangınlarında kullanılan uçaklarına ilişkin bugün bir açıklama yaptı. Açıklamada, "9 adet CL 215 amfibik yangın söndürme uçağımızdan uçuşa elverişlilik alabilecek 6 uçaktan ilk etapta 4 adedinin bakımları Tarım ve Orman Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı iş birliği sonucu TUSAŞ'ın destekleriyle yapılmaya başlandı. Bunlardan 3 adedinin bakımları tamamlandı. 1 uçağımızın da bakımı son aşamasında. 2 adet uçağımızın bakımı da bir yandan devam edecek ve en geç önümüzdeki yıla hazır hale gelecektir” ifadeleri kullanıldı.

‘UÇUŞLAR BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİ’
 
2 uçağın bütün kontrollerinin SHGM ve TUSAŞ tarafından yapıldıktan sonra, 15-16 Haziran'da THK Etimesgut yerleşkesinden havalanarak uçuşlarını başarıyla gerçekleştirdiği belirtilen açıklamada, “Pilotlarımızın işe alım süreci tamamlanarak, tazeleme ve yenileme eğitimlerine başlandı. CL-215 amfibik uçaklarımız piston motorlu olup dünyada az sayıda kaldığı için yedek parça temini uzun zaman almaktadır. TUSAŞ ve üretici firma desteği ile yedek parça temin edilebildiği müddetçe hizmet verecektir” denildi.