Antep’teki üniversite öğrencilerinden Boğaziçi’ne destek

Antep’teki üniversite öğrencilerinden Boğaziçi’ne destek

Üniversite öğrencileri Antep’te Boğaziçi gündemi ile alakalı bir basın açıklaması düzenledi.

 

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyum rektör Prof. Dr. Melih Bulu’ya ve diğer kayyum rektörlere karşı protestolar ülkenin çeşitli yerlerinde yapılmaya devam ediyor. Bugün Antep’te üniversite öğrencileri bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

 

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Antep il binasında gerçekleştirilen açıklamada halkı gençlerine, akademiye ve üniversiteye sahip çıkmaya davet eden öğrenciler aynı zamanda uygulanan şiddete dikkat çektiler. Melih Bulu başta olmak üzere tüm kayyum rektörlere karşı mücadele edeceklerini dile getirdiler. Pandemi bahanesiyle gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılmasını talep eden öğrenciler aynı zamanda Antep’te gerçekleşen ve kalabalık olduğu için haberlere yansıyan AKP il kongresine de dikkat çekti. “Üniversite Öğrencileri” imzalı açıklamanın tamamı şu şekilde:

“BASINA ve KAMUOYUNA

Üniversiteler iktidarın elinde cübbeleri polis postalıyla ezilen, kapılarına kelepçe vurulan, siyasi iktidar karşısında el pençe divan durmaya zorlanan, akademisyenleri ihraç edilen, emekçileri güvencesiz çalışmaya mahkum edilen, öğrencileri gözaltına alınan yerlere dönüştü.

Ülkenin birçok yerinde üniversitelerine sahip çıkmak için mücadele eden Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve onlara destek olmak isteyen arkadaşları günlerdir kolluk güçleri tarafından şiddete uğrayıp, gözaltına alındı..Daha dün  AKP’liler şehrimizde pandemiyi hiçe sayarak hıncahıç dolu salonlarda hiç bir kurala uymadan kongre yaparken,Beyazıt meydanında gericilere sokağın kapıları sonuna kadar açarken, pandemi bahanesiyle dün İstanbul’un sokaklarını bugün ise kentimiz olan Antep’in sokaklarını  hakkını arayan öğrenciye, işçiye yasaklayan ve düşmanca saldıran halk düşmanı Saray Rejimi  yüzlerce arkadaşımızı işkenceyle gözaltına aldı........

Boğaziçi Üniversitesi bileşenleri öğrencisi, öğretim üyesi, emekçisi ile kayyum rektör atamasına karşı tek yürek halinde kararlı bir direniş sergiliyor. Boğaziçi Üniversitesinin yerleşik demokratik kültürüne sahip çıktıkları gibi,tüm ülkedeki özgür ve özerk üniversite mücadelesi için de çok anlamlı bir örnek oluşturuyor.Günlerdir memleketin dört bir yanında süren Boğaziçi direnişi salt Boğaziçi özelinde bir konu değil tek adam rejiminin anti-demokratik uygulamalarına karşı gelişen ve memleket meselesine dönüşen bir muhteva taşımaktadır.

Rektörlerin atanarak değil seçimle gelmesini savunan; yöneticilerinde intihali, itaati ve yalanı değil liyakati görmek isteyen; tek tipçi, baskıcı ve kontrolcü bir öğrenme ortamı yerine eşitlikçi, özgürlükçü ve demokratik bir öğrenme iklimini talep eden üniversiteli gençler sabırla ve sebatla demokratik tepkilerini gösteriyor, taleplerini dile getiriyorlar, bu haklı direnişin sonuna kadar yanındayız

Bildik şablonlarla milli, kültürel, dini hassasiyetlerden yola çıkarak ifade özgürlüğünün kısıtlanması asla kabul edilemez. Üniversite gibi yapısı gereği evrensel ve aydınlanmacı olması gereken, dolayısıyla Laik bir kurumda özgür düşünce susturulamaz. Kayyum Rektör Melih Bulu öğrencilere yönelik linç kampanyasına katılarak, öğrencilerin gözaltına alınmasına göz yumarak rektörlük makamına yakışmadığını bir kere daha göstermiştir. Polis gücü olmadan okula giremeyen ve okuldan çıkamayan Melih Bulu o makamı derhal terk etmelidir.

Bazı öğrencilerin cinsel kimliklerinden yola çıkarak nefret söylemine maruz bırakılmalarını da  şiddetle kınıyoruz.

Karanlığınıza, şiddetinize, dayatmalarınıza alışmıyoruz. Öğrencilere şiddeti, gözaltıları, üniversite kapılarına kelepçeyi, kampüse polis yığdığı ve arkasına saklandığı kolluk gücüyle kendini ‘rektör’ sanan kayyumları üniversitelerimizde istemiyoruz.

Tutuklanan ve gözaltına alınan öğrenci arkadaşlarımız hemen serbest bırakılmalı ev hapsi uygulamalarına son verilmelidir. Kayyum rektör Melih Bulu istifa ederek Boğaziçi Üniversitesinin önünü açmalıdır.Melih Bulu başta olmak üzere bütün kayyum  rektörlere karşı mücadeleyi sürdüreceğiz.

Boğaziçi bileşenlerinin bu saldırılar karşısında boyun eğmeyeceği biliyor, bir kez daha onların yanında olduğumuzu ilan ediyoruz. Emekten, demokrasiden ve barıştan yana herkesi gençlerimize, akademiye ve üniversitelere sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

 

                                                                                                             

 

DAHA FAZLA