Antep'te hastanede patlama: 9 hasta yaşamını yitirdi

Antep'te hastanede patlama: 9 hasta yaşamını yitirdi

Antep'te SANKO'da meydana gelen oksijen tüpü patlaması sonucu yoğun bakım ünitesindeki 9 hasta hayatını kaybetti.

Antep'te SANKO Üniversitesi Hastanesi Covid-19 yoğun bakım ünitesinde yüksek akım oksijen cihazındaki patlama ve yangın sonucu 9 hasta yaşamını yitirdi.

Sani Konukoğlu Üniversitesi Hastanesi'nden yapılan açıklamaya göre, hastanenin yeni tip koronavirüs (Covid-19) yoğun bakım ünitesinde sabah saatlerinde yüksek akım oksijen cihazından kaynaklanan ve oksijen sisteminin etkilenmesi sonucu yangın çıktı. Yangın kontrol altına alınırken yoğun bakım ünitesinde 7, başka bir hastaneye nakil sırasında 1 olmak üzere toplam 8 hasta hayatını kaybetti.

Daha sonra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bir kişinin daha hayatını kaybettiğini belirtti ve yaşamını yitirenlerin sayısı 9'a yükselmiş oldu.

SANKO tarafından yapılan açıklamada, "Yoğun bakımda tedavisi süren diğer 14 hasta, uygun yoğun bakımı olan hastanelere sevk edildi. Konuyla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldı" ifadesine yer verildi.

OKSİJEN TÜPÜ NEDEN PATLAR?

İş güvenliği uzmanlarına göre, eğer oksijen regülatörü ve oksijen hortumu veya bağlantı noktalarından oksijen sızıntısı olursa yanma ve patlama oluşur. 

Patlamaların bir başka sebebi de yağ saf oksijenin temas etmesi olabilir. Uzmanlara göre, yağ ile saf oksijen buluştuğunda ani parmalar meydana gelir ve yanma olur. Yağ ve oksijen ekzotermik (ısı veren) bir reaksiyona girerek aniden tüpün kaçak olan yerinin kızmasına yanmasına hatta patlamaya yol açabilir.

Tüp patlarsa, gövdesi bir yana, valfi bir yana tıpkı füze gibi içindeki oksijen boşalana dek, uçarak gider ve  önüne geleni tahrip eder. Bu gerçek gres yağı için de geçerlidir ve oksijen tüpleri asla gresle temas etmemelidir. 

DAHA FAZLA