Antep’te direnişini sürdüren işçiler, Kod 29’a karşı Ankara’ya yürüyecek

Antep’te direnişini sürdüren işçiler, Kod 29’a karşı Ankara’ya yürüyecek

Salgın sürecinde patronlara adeta bir ödül olarak verilen Kod 29 ile hukuksuz bir şekilde işten atılan işçiler, Ankara’ya yürüyeceklerini duyurdu.

 

İleri Haber

Antep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde DİSK/Tekstil üyesi işçilerin Yasin Kaplan Halı ve Güven Boya iplik fabrikaları önünde başlattığı direniş 51 günü geride bıraktı. İşçilerin kazanımları ile ilgili yazılı bir açıklama yayımlayan DİSK/Tekstil Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, Bu iki iş yerinde de patronlar Kod 29’u iptal etme, işçilerin kıdem ve ihbar tazminatlarını ödemeyi kabul etme noktasına geldiler. Sendikanın SGK ve İş-Kur’a yaptığı itirazlar sonucunda bu işçiler için Kod 29 geçersiz hale geldi ve direnişçi işçilere işsizlik ödeneği bağlandı. DİSK/Tekstil Sendikası’nın işçilerle başlattığı bu direnişler sayesinde Başpınar OSB’de Kod 29’la işten atmalar son iki ayda önemli oranda azaldı. Yani Yasin Kaplan ve Güven Boya işçilerinin direnişi şimdiden çok önemli kazanımlar sağladı. Yani Gaziantep’te direnişimiz ve mücadelemiz sayesinde Kod 29’un bir dişi kırıldı. Ama yetmez!” dedi.

‘KOD 29 VE ÜCRETSİZ İZİNE KARŞI İMZA KAMPANYASI

Yeni bir eylem takvimi belirlediklerine dikkat çeken Türkmen, “5 Nisan itibariyle ‘İşten atmalar yasaklansın, tek taraflı ücretsiz izin kaldırılsın, Kod 29 zulmüne son verilsin’ başlığıyla Gaziantep genelinde bir imza kampanyası başlattık. Kampanya kapsamında şehir merkezinde bulunan Balıklı Parkı’nda imza standı açma başvurusu yaptık ancak valilik buna izin vermedi. Fakat biz, başta direnişçi işçiler ve sendikamız üyesi işçiler olmak üzere, tam bir işçi kıyımına dönen bu kod 29 ve ücretsiz izin zulmünün son bulmasını isteyen bütün işçilerle birlikte, fabrikalarda, servis duraklarında ve mahallelerde ulaşabildiğimiz herkesten imza toplayarak bu kampanyayı yaygın bir şekilde örgütleyeceğiz” şeklinde konuştu.

İŞÇİLER ANKARA’YA YÜRÜYECEK

Kampanyalarının 19 Nisan’a kadar süreceğini belirten Türkmen işçilerle birlikte TBMM’ye de gideceklerini söyledi. Türkmen açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Kod 29 ve ücretsiz izin uygulamalarının kaldırılması talebiyle başlattığımız ve 19 Nisan’a kadar sürecek olan imza kampanyasının ardından, 19-23 Nisan tarihleri arasında belirlenecek bir günde direnişçi işçilerle birlikte Ankara’ya gideceğiz. Ankara’da, kampanyada toplanan imzalar TBMM’ye teslim edilecek ve Meclis’te grubu bulunan partilerin temsilcileri ve milletvekilleriyle görüşme ve Meclis’te destek verecek milletvekilleriyle birlikte açıklama yapılacak. Ayrıca Çalışma Bakanlığı’na gitmeyi ve bakanla da görüşme talep etmeyi planlıyoruz. Bunun dışında, genel olarak Antep’te, özellikle de Güven Boya’da yaşanan haksızlıklar ve sendika düşmanlığıyla ilgili CHP Genel Merkezini de ziyaret ederek, bu konuda daha fazla sorumluluk almalarını talep edeceğiz.”