Antep’te 16 kişinin öldüğü kazada otobüs şoförüne 22,5 yıl hapis istemi

Antep’te 16 kişinin öldüğü kazada otobüs şoförüne 22,5 yıl hapis istemi

20 Ağustos’ta yaşanan kazada 16 kişi yaşamını yitirmiş, 30 kişi de yaralanmıştı.

Nizip Cumhuriyet Başsavcılığı, Antep’te bir trafik kazasına müdahale edenlere yolcu otobüsünün çarpması sonucu 16 kişinin yaşamını yitirdiği olayda, otobüs şoförü hakkında 22,5 yıla kadar hapis cezası talep etti.

Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu’nun Nizip bölümünde, 20 Ağustos’ta kaza yapan bir araca müdahale etmek üzere güvenlik şeridinde bulunanlara bir yolcu otobüsünün çarptığı olaya ilişkin yürütülen soruşturmanın ardından iddianame hazırlandı.

22,5 YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ

Otobüs şoförü tutuklu sanık Abdulkadir M’nin “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek” suçundan 22,5 yıla kadar hapsi istendi.

İddianamede şu ifadelere yer verildi:

“Fren izlerinin olay yerinin yaklaşık 291 metre gerisinden başladığının ve otobüsün ilk fren izinin başladığı yerden 387 metre mesafede ancak durabildiğinin tespit edilmiş olması göz önüne alındığında sürücünün savunmasının suçtan kurtulmaya yönelik olduğu, ayrıca 27 DK 118 plakalı itfaiye aracında bulunan kamera kayıt cihazında itfaiye aracının hızının 104 kilometre iken otobüsün kendisini sollama anına ait görüntüler, tanıkların beyanları ve takograf raporu göz önünde bulundurulduğunda otobüsün en az 130 km hızla seyrettiğinin doğrulandığı anlaşılmıştır.

‘LASTİKLERİN KULLANIMA UYGUN OLMADIĞI’

Söz konusu otobüsün devamlı şehirlerarası yol yaptığı, bu nedenle aracın üzerinde bulunan ön ve arka tarafındaki lastiklerin kullanıma uygun olmadığı, ön tarafındaki lastiklerin dış kısmında aşınmalar olduğu, bu aşınmaların ise aracın rot sistemindeki sorundan kaynaklandığı, rot sistemindeki sorunun aracın ön düzeninde ve fren tertibatında arızaya neden olabileceği değerlendirmesi karşısında şüphelinin otobüs lastiklerinin kullanım ömrünü tamamlandığını bilmesine rağmen otobüs lastiklerini kullanmaya devam ettiği anlaşılmıştır.

‘KAZAYA SEBEBİYET VERDİĞİ ANLAŞILMIŞTIR’

Şüphelinin 5 yıllık şoförlük tecrübesi göz önünde bulundurulduğunda, seyir güvenliğini tehlikeye sokacak davranışlarda bulunduğu, yola gereken dikkati vermeden ve direksiyon hakimiyetine özen göstermeden seyretmesi neticesinde etkili fren tedbirine başvuramadığı belirlenmiştir. Tüm bu tehlikeli davranışları gerçekleştirirken herhangi bir kaza neticesinin meydana gelebileceğini öngörmesine rağmen, şoförlük bilgi ve deneyimine, içinde bulunduğu koşullara, tecrübelerinin olumsuz neticelenmemesine olan güveni sebebiyle, ölüm veya yaralanma ile neticelenebilecek herhangi bir kazanın meydana gelmeyeceğine ya da meydana gelse dahi bu türden bir kazayı önleyebileceğine güvenerek hareketine devam etmek suretiyle, öngördüğü ancak gerçekleşmesini istemediği kazaya sebebiyet verdiği anlaşılmıştır.

‘BİLİNÇLİ TAKSİR’

Tüm dosya kapsamında şüphelinin, ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek’ suretiyle üzerine atılı suçu işlediğine dair kamu davası açmaya yeterli şüphe oluştuğu anlaşılmıştır.”