'Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ensar Vakfı arasındaki protokol hukuksuzdur'

'Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ensar Vakfı arasındaki protokol hukuksuzdur'

Eğitim-Sen Antalya Şubesi, Milli Eğitim Müdürlüğü ile Ensar Vakfı arasında imzalanan, vakfın MEB sisteminde kayıtlı tüm öğrenci ve velilerin kişisel bilgilerine erişebilmesine olanak sağlayan protokole ilişkin basın açıklaması düzenledi.

İleri Haber - Antalya

Eğitim-Sen Antalya Şubesi, Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ensar Vakfı arasında imzalanan, Ensar Vakfı'nın MEB sisteminde kayıtlı tüm öğrenci ve velilerin kişisel bilgilerine erişebilmesine de olanak sağlayan işbirliği protokolüne ilişkin bir basın açıklaması düzenledi.

"İmzalanan protokol derhal iptal edilmeli, yargı kararına meydan okuyan sorumlular hakkında gerekli adımlar en kısa süre içerisinde atılmalıdır" ifadelerinin yer aldığı açıklamanın tamamı şu şekilde:

ANTALYA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İLE ENSAR VAKFI ARASINDA İMZALANAN PROTOKOL HUKUKSUZDUR VE DERHAL İPTAL EDİLMELİDİR!

Milli Eğitim Bakanlığı, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Ensar Vakfı arasında 24 Temmuz 2017 tarihinde MEB’e bağlı tüm örgün ve yaygın eğitim kurumları tüm personelleri ile birlikte Ensar Vakfının kullanımına sunulan, vakfın MEB sisteminde kayıtlı tüm öğrenci ve velilerin kişisel bilgilerine erişebilmesine de olanak sağlayan işbirliği protokolü imzalanmıştı.

Söz konusu protokol ile Ensar Vakfı’na çok geniş yetkiler tanınmış, protokolün 12. ve 15. maddesi ile de gerekli görüldüğünde tarafların yazılı mutabakatı ile protokolde değişiklik ve ilaveler yapılabileceği, protokolde yer almayan hususların da taraflar arasında iyi niyet, karşılıklı anlayış ve uzlaşma kuralları çerçevesinde çözümleneceği gibi hiçbir yasal dayanağı olmayan, muğlak düzenlemeler getirilmiştir. 

Eğitim Sen, MEB ile Ensar Vakfı arasındaki protokolün iptali ile ilgili olarak şu gerekçelerle yargıya başvurmuştu; 

- Bir kamu hizmetinin yürütülmesi ile ilgili iş ve işlemler muğlak, ne zaman hangi koşullarda değiştirileceği belli değildir ve hiçbir kural içermeyen maddelerle düzenleme yapılamaz; 

- Okullarda kurulacağı belirlenen kulüplerin neler olacağı, öğrencilerin hangi kurs ya da seminerlere katılacağı, eğitim kurumları dışında hangi mekanlarda, hangi eğiticiler tarafından nasıl bir eğitime tabi tutulacağı belli değildir;

- Eğitim materyali olarak öğrencilere hangi kitap ya da broşürlerin okutulacağı, hangi gezi, seminer ya da kamplara götürüleceği Ensar vakfı yetkilileri ile il ya da ilçe milli eğitim müdürünün keyfi kararlarına bırakılamaz; 

- Ensar Vakfının sistemde kayıtlı tüm öğrenci ve velilerin kişisel bilgilerine erişebilmesine olanak sağlanması ‘özel hayatın gizlili’ ilkesine aykırı ve sakıncalıdır. 

Danıştay 8. Dairesi, sendikamızın protokolün örgün eğitime ilişkin kısmı açısından ileri sürdüğü gerekçeleri ve kaygılarını haklı bularak yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir. Ancak, Danıştay’ın açık kararına rağmen, Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü ile Antalya Ensar Vakfı Şubesi arasında benzer bir protokol düzenlenmiş ve Antalya'da devlet okullarında ‘Değerler Eğitimi’ni Ensar Vakfı'nın vermesinin önü açılmıştır. 

Danıştay 8. Dairesi, protokolün, bir kamu hizmeti olan eğitim öğretim hizmetinin, devlet hizmet alanı içerisinde ancak genel idare esaslarına göre memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle yürütülmesi gerektiğine vurgu yaparak protokolün kurallara aykırı olduğunu açık bir şekilde karara bağlamış olmasına rağmen imzalanan bu protokol hukuka meydan okumak anlamına gelmektedir. 

İmzalanan protokol ile MEB’in asli görevleri, tıpkı bir hizmetin taşerona devredilmesi gibi, yargı kararlarına meydan okunarak Ensar vakfına devredilmektedir. Bu tür ‘işbirliği protokolleri’ ile eğitim alanında ve tüm kamu kurumları üzerinde çeşitli dini vakıf ve cemaatlerin vesayet oluşturduğu, bu durumun da devredilemez bir kamusal bir hizmet olan eğitimin doğasına aykırı olduğu açıktır. 

Alelacele 2.dönemin başında 40 dakika ders,40 dakika teneffüs projesinin hayata geçirilmek istenmesinin de bu protokole hizmet ettiği de ortadadır.

Değerli Basın emekçileri;

Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü bir kamu kurumudur ve faaliyetlerini yasalara ve yargı kararlarına aykırı olmayacak şekilde yürütmesi esastır. Ancak bugün karşı karşıya olduğumuz durum, hem yargı kararlarına hem de hizmetin özelliğine aykırılık oluşturmakta ve yüksek yargı kararına yönelik bir meydan okuma anlamına gelmektedir. MEB derhal bu duruma müdahale etmeli ve gerekli adımları atmalıdır. 

Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Ensar Vakfı arasında imzalanan protokol derhal iptal edilmeli, yargı kararına meydan okuyan sorumlular hakkında gerekli adımlar en kısa süre içerisinde atılmalıdır. 

Ensar Vakfı’nın sicili Karaman örneğinde gördüğümüz gibi kirlidir. Eğitim Sen olarak çocuklarımızı bu kirli ellere bırakmamakta kararlıyız. Laik, bilimsel, demokratik ve anadilinde bir eğitimi gerçekleştirmek için demokratik ve hukuki mücadelemizi sürdürdük ve sürdürmeye devam edeceğiz.    
 

DAHA FAZLA