'Anne karnında unutulan şerit bant' haberlerine TTB'den açıklama

'Anne karnında unutulan şerit bant' haberlerine TTB'den açıklama

Birçok kanalda "Anne karnında bant unuttular" şeklinde lanse edilen ve hekimlerin hedef gösterildiği haberlere ilişkin TTB açıklama yaptı. Açıklamada "Bilgisizliğin ve hayal ürünü gerçeklerin hekimliği yıpratmasına izin vermeyeceğiz" denildi.

Birçok ulusal kanalda yayınlanan ‘anne karnında unutulan amniyotik bant’ şeklinde gündeme gelen haberlere ilişkin Türk Tabipler Birliği (TTB) açıklama yaptı.

Haberlere yansıyan görüntülerde Nisan 2017’de sezaryen ameliyatı olduğunu söyleyen anne adayı Sultan Karabıyık, ‘karnında unutulan şerit bant’ nedeniyle çok ağrısı olduğunu, bantın kendisini sıktığını ve çocuğunu aldırmak zorunda kalacağını anlatarak doktorları suçluyordu.

TTB yayınlanan görüntülere ilişkin kapsamlı bir açıklama yaparak söz konusu ifadelerin bilimsellikten uzak olduğunu kaydetti. Hastanın ifade ettiği gibi, amniyotik bantın doktor tarafından yapılan müdahalelerle oluşan bir tablo olmadığını aktaran TTB, kamuoyunda hekimleri hedef gösteren, etik dışı bu haberlerin hekime yönelik şiddetin bir parçası olduğunu ifade etti.

TTB tarafından yapılan açıklama şöyle:

'BİLGİSİZLİĞİN VE HAYAL ÜRÜNÜ GEREKÇELERİN HEKİMLİĞİ YIPRATMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'

Dün itibarı ile birçok medya kuruluşu aracılığı ile kamuoyuna karnında ameliyat sonrası bant unutulduğunu ifade eden bir hasta ve avukatının görüntüleri yansımıştır.  Hasta  karnında unutulan bant nedeniyle şiddetli ağrılar çektiği ardından oluşan gebeliğinin ise bu nedenle alınmak istendiğini, avukatı ise karnında bant adı verilen yabancı cismin unutulduğunu bununda müvekkilinin ve bebeğinin hayatını tehlikeye attığını, fiziki ve manevi acılara yol açtığını ifade etmiş, daha önce ameliyatı gerçekleştiren hekim aleyhine suçlayıcı ifadeler kullanmışlardır.

Gerçek anlamıyla Amniotik Band Sendromu bebeğin içinde yüzdüğü amniyon sıvısı adı verilen sıvıdan yoksun rahim bölgelerinde plasenta ( bebek ile rahim arasında kan yoluyla besin alış verişini sağlayan yapı- bebeğin eşi) ve amniotik zar ( bebeğin çevresini saran kese) kalıntılarının bebeğe yapışması ya da dolaşması ile oluşan ve bebekte fiziksel sakatlıklara neden olabilen bir durumu ifade etmektedir. Toplumda görülme sıklığı 1200 ile 15000 de birdir.

Kendiliğinden meydana gelen düşüklerde bu durumun görülme sıklığı 56 da bire çıkar.  Rahimde amniyotik bant oluşumunun nedeni henüz bilinememektedir. Fakat bu duruma sebep olabilecek faktörler olarak  ilk gebeliği 25 yaşından önce olmak, rahim anomalileri, erken dönem gebelik iltihapları, bebeğin içinde yüzdüğü sıvının azlığı ve rahim içi kanama sıralanabilir.

Bu nedenle hasta ve avukatının ifade ettiği gibi karında bant unutulma gibi hayal ürünü bir durum mümkün değildir. Amniyotik bant doktor tarafından yapılan müdahaleler sebebiyle oluşan bir tablo değildir. Karın bölgesine yapılan cerrahi girişimlerde bant adı verilen bir malzeme kullanımı söz konusu değildir.

Bu olayın kamuoyuna basın yoluyla bilimsellikten uzak, hekimleri hedef gösteren, araştırmacı habercilik ve etik ilkelerine uymayan bir biçimde sunulmasını hekimlere dönük şiddetin bir parçası olarak görüyor ve kınıyoruz.

Bu olayla ilgili hukuki süreci başlattığımızı kamuoyu ve meslektaşlarımızla paylaşmak istiyoruz.

Türk Tabipleri Birliği
Merkez Konseyi

DAHA FAZLA