Ankara’nın Uzun Kolu Mecklenburg-Vorpommern’e Kadar Uzanıyor

Ankara’nın Uzun Kolu Mecklenburg-Vorpommern’e Kadar Uzanıyor

Alman Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen, “Eğer burada Alman savcılığı kendisini Ankara’nın uzun kolu durumuna düşürüyorsa, bu dehşet verici bir olaydır” dedi.

Çeviri: Özer Erdin

Türk güvenlik görevlileri Almanya’da yaşayan Türkiyeli muhaliflerin üzerine gelmeye devam ediyorlar.

NDR (Kuzey Almanya Radyosu); WDR (Batı Almanya Radyosu) ve Süddeutsche Zeitung’un edinmiş oldukları bilgiye göre, Türk görevliler, Alman güvenlik görevlilerine Almanya’da yaşayan muhalifler hakkında başvuru yapmaya başladılar. Genellikle Alman güvenlik görevlileri, Türkiye’den gelen vahamet verici nitelikteki siyasi soruları yanıtsız bırakıyor.

Özellikle Berlin’e ulaşan bu tür başvuru dosyaları tereddütsüz olarak geri gönderiliyor. Ne var ki, İbrahim Ö. olayında Mecklenburg-Vorpommern’de yer alan Neubrandenburg Savcılığı görevlilerinden ve bu savcılıktan Türk Konsolosluğu hukuki yardım talep ederek, Almanya’da mülteci olarak yaşayan İbrahim Ö. hakkında girişimde bulunulmasını istedi.

EŞEĞE GÖNDERME YAPAN KERDOĞAN PAYLAŞIMINA SORUŞTURMA

Buna göre İbrahim Ö. Facebook gönderilerindeki paylaşımlarıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirmiş, hatta söz konusu paylaşımların içinde Kürtçe kelime oyunu yapılmış ve Erdoğan “eşek” anlamını çağrıştıran “Kerdoğan” kelimesiyle nitelendirilmiş; ancak paylaşıma bakıldığında, İbrahim Ö.’nün bunu kendisinin yazmadığı, daha çok paylaştığı anlaşılmıştı.

Iğdır Cumhuriyet Savcılığı ayrıca, İbrahim Ö.’yü devlet başkanına hakaret etmenin yanında terör örgütü üyesi olmakla da suçluyor. Bu nedenle Iğdır Cumhuriyet Savcılığı Berlin’deki Türkiye Konsolosluğu vasıtasıyla Neubrandenburg Savcılığı’na başvurdu. Bunun üzerine Alman savcılığı Mart 2018’de İbrahim Ö.’ye dava açarak, onu Türkiye devlet başkanına hakaret etmek suçundan sorguya aldı; ancak Türkiye’nin yönelttiği terör örgütü üyeliği suçlamasını kabul etmedi.

İbrahim. Ö.’nün avukatı olan Lukas Theune’ye göre, yaşanmakta olan hukuki süreç şaşkınlık verici düzeyde. Çünkü Alman hukukuna göre hakaret içerikli Facebook paylaşımları ceza kapsamına girmiyor. Hukuki açıdan sorunlu olan bir diğer nokta ise, Neubrandenburg Savcılığı’nın İbrahim Ö.’nün ifadelerini ve diğer verileri Türkiye Konsolosluğu’na teslim edecek olması.

Avukat Theune konuya ilişkin olarak şunları söylüyor; “Eğer savcılık müvekkilimin kişisel verilerini Türk yetkililere gönderirse, bu, müvekkilimi ve ailesini tehlikeye atacağı gibi hukuki bir skandala da yol açacaktır.”

İbrahim Ö. ise Alman yetkililere Erdoğan’a yardım ettikleri için kızgın olduğunu söyledi ve adresle, telefon numaraları da dâhil olmak üzere kendisi hakkındaki tüm verilerin gönderilecek dosyanın içinde olduğunu belirtti. Son olarak avukat Theune, müvekkilinin dosyasının Türkiye’ye gönderilmemesi için dilekçe verdiklerini ve kararı beklemekte olduklarını sözlerine ekledi.

ALMAN VEKİL: DEHŞET VERİCİ

Alman Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen, NDR, WDR ve Süddeutsche Zeitung’a yaptığı açıklamada; “Eğer burada Alman savcılığı kendisini Ankara’nın uzun kolu durumuna düşürüyorsa, bu dehşet verici bir olaydır” dedi.

Öte yandan Alman eyaletlerindeki adalet bakanlıklarına Türk tarafınca yapılan hukuksal başvurular istatiksel olarak kaydedilmiyor. Türkiye Büyükelçiliği de son dönemde Alman makamlarına yapılan hukuksal başvurular hakkında herhangi bir bilgi vermekten kaçındı. Bu nedenle Almanya’ya yapılmış olan bu tür başvuruların sayısı bilinmiyor.

Kaynak: Süddeutsche Zeitung

Muhabir: Volkmar Kabisch/ Reiko Pinkert