Ankaralılar ulaşım sorununu tartıştı

Ankaralılar dün bir araya geldikleri toplantıda Ankara’nın ulaşım sorununu tartıştı. Bütün mahallelerdeki forumların, üniversite öğrencilerinin, odaların katılacağı geniş kapsamlı bir toplantı yapılması kararı da alındı.

Burak Akın - İleri

Ankara Çayyolu Semt Meclisi dün akşam mahallelerindeki ve Ankara’daki ulaşım sorununu tartışmak için bir araya geldi. Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi Üyesi Şehir Plancısı Erhan Öncü, TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim ve Ankara Barosu Avukatı Cemalettin Gürler Ankara'nın çeşitli yerlerinden gelen yurttaşların sorularını yanıtladı.

Kent merkezlerine doğru artan ulaşım taleplerini sadece iyi kurgulanmış bir toplu ulaşım planının çözeceğini belirten Öncü, toplam maliyet ve yolcu taşıma kapasitesi göz önüne alınarak bu planların yapılması gerektiğini söyledi. Toplu taşıma araçları olan raylı sistem ve otobüsün toplam yolcu kapasitelerinin çok azını kullandığını ve buraya yapılan yatırımların kendini finanse etmediğini anlatan Öncü; erişilebilir, sürdürülebilir, verimli, insan odaklı, bütünleşik, hakkaniyetli ve katılımcı bir ulaşım sisteminin olması gerektiğini vurguladı. Toplu taşımada yapılan aktarmaların gerekli olduğunu fakat bunları kullanamayacakları düşünüp alternatif yaratılması gerektiğini belirtti. Aktarmalı ulaşım ile direk ulaşımı karşılaştıran Öncü, aktarmalı ulaşımının daha kısa sürede ve daha ucuz biçimde olması gerektiğini belirtti. 

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim konuşmasında daha çok Ankara'daki ulaşım sorununa karşı "Ne yapabiliriz?"in üzerinde dururken, yerellerde yürüttüğümüz mücadeleyi birleştirmek, bu alanda mücadele ortaklaşması yaratmak gerektiğini belirtti.

Ankara Barosu Avukatı Cemalettin Gürler, yönetmeliğe göre 24 saat kesintisiz ulaşım hakkının olduğunu vurgularken bu konuda taleplerimizi BİMER'e iletebileceğimizi belirtti. Barolar, odalar, sendikalar, kent meclislerinin idari davalar konusunda desteğini isteyebileceğimizi anlattı. Gürler, gerektiğinde ombudsman yöntemini kullanabileceğimizi de sözlerine ekledi.

Soru-cevap ve katkılarla ilerleyen toplantının son kısmında Hacettepe ve ODTÜ öğrencileri, Yüzüncü Yıl, Çiğdem, Batıkent sakinleri de söz aldı ve ulaşım konusundaki sorunlarını dile getirdi. Toplantının sonunda bu mücadeleyi tüm Ankara'ya yaymak gerektiği konuşuldu. Bunun için bütün mahallelerdeki forumların, üniversite öğrencilerinin, odaların katılacağı geniş kapsamlı bir toplantı yapma kararı alındı. 19 Ekim Pazar günü yapılacak toplantının yerinin birkaç gün içinde açıklanacağı belirtildi.

 

DAHA FAZLA