'Ankara'daki hızlı tren kazasına neden olan sinyalizasyon problemi Marmaray'da da olabilir'

'Ankara'daki hızlı tren kazasına neden olan sinyalizasyon problemi Marmaray'da da olabilir'

Ankara Yüksek Hızlı Tren kazasına neden olan sinyalizasyon probleminin Marmaray'da da olabileceği ileri sürüldü. Tren hatlarının seçimlere yetiştirilmek için teknik gerekliliklere uyulmadan faaliyete açıldığı öğrenildi.

İzel Sezer

Ankara'da yaşanan tren faciasına Ankara-Konya hızlı treninin yanlış hatta yönlendirilmesinin neden olduğu iddia edildi. Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Ankara Şube Başkanı İsmail Özdemir, "Sinyalizyon tamamlanmadı haberleşme telefonla sağlandı" tespitinde bulundu.

'UYARDIK KİMSE DİNLEMEDİ'

İleri Haber' e konuşan Özdemir, yüklenici firmanın TCDD'yi sinyalizasyon konusunda uyardığını ancak seçimlere yetiştirilmek için teknik gerekliliklere uyulmadan hatların alelacele açıldığını ifade etti. Konuya ilişkin birçok yetkili kurumu bilgilendirerek ve basın açıklaması yaparak uyardıklarını belirten Özdemir, kimsenin kendilerini dinlemediğini söyledi.

[ih2]

'AYNI SORUN MARMARAY'DA DA OLABİLİR'

Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi de İleri Haber'e yaptığı açıklamada kazanın yaşandığı hattın Nisan ayında devreye girdiğini ve bu sırada Ankara-Sincan hattındaki sinyalizasyon probleminin hala çözülmediğini aktardı. Yapılan açıklamada Marmaray'ın da aynı sinyalizasyon problemini yaşıyor olabileceği ve durumun Makine Mühendisleri Odası tarafından da araştırıldığı söylendi. 

Meclis yaptığı açıklamada, "Tren sefere başlamadan önce hattın güvenliğini kontrol eden kılavuz trenin hala hatta olduğu bilgisinin paylaşılmadığı kaydedildi. Kılavuz trenin neden normal sefer saatini gerçekleştiren Yüksek Hızlı Tren'in hattında olduğu sorusu Bakanlık tarafından hala yanıtlanmadi. Yaşanan tüm faciaların sorumlularından hesap sorulamadığı durumda halkın can güvenliğini tehdit eden imar, ulaştırma, enerji projeleri hayata geçmeye devam eder" ifadesinde bulundu.