Ankara'da zamlı fatura eylemi

Ankara'da zamlı fatura eylemi

THD Başkanı Turhan Çakar, elektrik üretim ve dağıtım şirketlerinin kamulaştırılması çağrısı yaptı.

Tüketici Hakları Derneği'nin (THD) çağrısıyla demokratik kitle örgütleri "Zamlar geri alınsın" diyerek Sakarya Caddesi'nde basın açıklaması yapmak istedi. Eylem öncesi alana gelen polis, açıklamaya engel olmak istedi. Bunun üzerine kitle , Adakale Sokak'a doğru ilerledi. Burada açıklama yapan kitle, “Zamlara çözüm kamulaştırma" dövizleri taşırken, “Zamlar geri alınsın enerji üretim ve dağıtımı kamulaştırılsın” pankartı açtı.

Burada açıklama yapan Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, 1 Ocak tarihi itibariyle elektriğe Cumhuriyet tarihinin en yüksek zammı yapıldığını belirterek, “Elektrik tüm mal ve hizmet üretiminin en temel girdisidir. Elektriğe yapılan yüksek zam iğneden ipliğe her şeyin fiyatının yükselmesine neden olmaktadır” dedi.

YÜKSEK ZAM VURGUSU

Elektrik en temel kamusal hizmetlerden olduğunu ifade eden Çakar, “Bu nedenle, ucuz ya da ücretsiz elektrik tüketimi temel bir tüketici hakkıdır. Elektriğe yapılan yüksek zam tüketicileri karanlıkta ve soğukta yaşamaya mahkûm etmiştir. Esnaf ve küçük üreticileri çok zor durumda bırakmıştır” şeklinde konuştu.

‘VATANDAŞ ÇARESİZ’

Yüksek elektrik zammından dolayı, özellikle de dar gelirli, yoksul ve geliri olmayan tüketiciler evlerindeki cihazları çalıştıramadıklarını söyleyen Çakar, “Pahalı elektrik, yoksul, işsiz ve çaresiz vatandaşların çocuklarının akşamları evde ders çalışmalarında ve bilgisayar kullanmalarında kısıtlayıcı etki yapmaktadır. Solunum cihazına bağlı olarak yaşamak zorunda olan yüzbinlerce dar gelirli, yoksul ve çaresiz vatandaş çok zor durumda bırakılmıştır” diye konuştu.

‘SOSYAL DEVLET ANLAYIŞINA AYKIRI’

Çakar, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Faturalarda yer alan enerji tüketim bedeli içine gizlenen ve elektrik tüketenlerin sorumlu olmadıkları kayıp-kaçak bedelini, dağıtım bedelini, iletim bedelini, perakende satış hizmet bedelini, sayaç okuma bedelini tüm toplum kesimleri ödemeye mahkûm edilmiştir. Faturada gizlenmiş olan ve bedelini ve KDV'si de alınan söz konusu bu bedeller önemli bir miktar oluşturmaktadır. Özel elektrik üretim ve dağıtım firmalarının tüketicileri, esnafı ve küçük üreticileri mağdur etmeleri, ilgili kamu kuruluşları ile yetkililerin bu duruma seyirci kalmaları ve müdahale etmemeleri kamu yararına, tüketici haklarına, hukuka insan haklarına adalete ve sosyal devlet anlayışına aykırıdır.”

YENİLENEBİLİR ENERJİ VURGUSU

Elektrik üretiminin yüzde 50’ye yakını ithal doğal gaz ve ithal kömürden üretildiğini söyleyen Çakar, elektrik üretimi, güneşe, rüzgâra, suya ve diğer yenilenebilir yerli kaynaklara dayalı olursa üretim maliyeti ve elektrik fiyatlarının düşeceğini ifade etti.

Çakar, şu taleplerde bulundu:

“- Elektrik zamları ve kademelendirme kaldırılsın.

- Özel elektrik üretim ve dağıtım firmaları acilen kamulaştırılsın.

- Elektrik üretimi ve dağıtımında kamu yararı ön plana alınsın.

- Elektrikteki yüzde 18 KDV yüzde 1'e indirilsin.

-Solunum cihazı ile yaşamak zorunda olan dar gelirli, hiç geliri olmayan ve çaresiz yurttaşların tükettiği elektrik bedelinin tamamı kamu tarafından karşılansın.”

Basın açıklaması ardından eylemciler elektrik ve doğal gaz faturalarını yaktı. Açıklama, "Zamlar geri alınsın", “Zam zülüm işkence işte AKP” sloganlarıyla son buldu. (MA)

DAHA FAZLA