Ankara’da VIP hasta dönemi: 'Filyasyon ekipleri semptomsuz hastalara yönlendiriliyor'

Ankara’da VIP hasta dönemi: 'Filyasyon ekipleri semptomsuz hastalara yönlendiriliyor'

Ankara’da 112 sağlık emekçilerinin ambulansla semptomlu bir hastaya giderken filyasyon ekipleri tarafından aranarak semptomsuz ‘VIP’ hastalara yönlendirildiği iddia edildi.

Türkiye’nin Wuhan’ı olarak bilinen Ankara’da pandeminin kontrolden çıkışına ilişkin TTB ve diğer meslek örgütlerinden açıklamalar geldi. Son olarak Çankaya, Keçiören ve Sincan’daki filyasyon ekiplerinde görev yapan sağlık emekçileri konuştu. BirGün’den İsmail Arı’ya konuşan çalışanlar Ankara’da VIP hasta döneminin başladığını, bu VIP hastalara belirlenen algoritmaya uymadığı ve herhangi bir semptom göstermediği halde evlerine gidip test yaptırıldığını söyledi.

AKP’den torpili olan ve VIP hastaların 112’yi aramadan doğrudan Sağlık Bakanlığı’na ulaştığını ve onlara Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarafından görevlendirildiklerini aktaran Çankaya filyasyon ekibinden bir dişhekimi, “Sağlık Müdürlüğü de bizi arayıp ‘Öncelikli, VIP hasta var. Gidip sürüntü alacaksınız’ diyor. Biz bu VIP hastalara, ‘Siz kimsiniz? Sizin göreviniz nedir?’ diye soramıyoruz. Hatta birçok VIP hasta, sürüntü almak için Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği algoritmaya da uymuyor veya semptom göstermiyor. Bunu söylediğimizde ise il sağlık müdürlüğü bize ‘Sürüntü alacaksınız’ diyor. Hatta VIP hastaya telefon numaramız veriliyor ve arayıp, 'Ne zaman geleceksiniz, neredesiniz' diye de bize hesap soruyorlar” dedi.

Her gün onlarca hastayla temas ettiği halde kendilerine semptom göstermeden test yapılamadığını söyleyen dişhekimi, “VIP hastalar ayda 7 8 defa test yaptırabiliyor” dedi.

‘YETERLİ EKİPMANIMIZ YOK’

Can güvenliği ve yeterli ekipman olmadan bütün gün onlarca eve girip test yaptıklarını aktaran dişhekimi, “Dinlenme hakkımız yok ve izinlerimiz kaldırıldı. Bize N95 maske bile vermiyorlar. İki kat maske ve koruyucu ekipmanlarımız ile Ankara’nın sıcağında, enfeksiyon riski olduğu için kliması çalıştırılmayan araçta saatlerce dolanıyoruz ve ev ev geziyoruz. Yedi katlı binanın beşinci katına elimizde ekipmanlarla tırmanıyoruz. Akşamın 10'una kadar çalışıyoruz. Elimize sabah 10 -15 kişilik bir liste veriliyor ve yola çıktığımızda Whatsapp’tan adresler yağmaya başlıyor ve onlarca yere gitmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

VIP HASTA BAKANLIK GÖREVLİSİ

İlaç tükendi dedikleri için bazı hastalara ilaç götüremediklerini söyleyen Keçiören’deki filyasyon ekibinde çalışan başka bir dişhekimi ise, “Bizi sahadayken arıyorlar, ‘Bu kişiden hemen sürüntü alınacak, buna hemen ilaç verilecek’ diyorlar. Benim bu şekilde gittiğim bir kişi bir bakanlıkta görevliydi mesela. Bu şekilde özel hastalar oluyor. Ben bu kişilere gidene kadar iki, üç defa arayarak sıkıştırıyorlar” dedi.

‘12 SAATLİK MASKEYİ 3 GÜN KULLANIYORUZ’

Sincan’daki filyasyon ekibinde çalışan bir başka dişhekimi ise kullanım süresi 12 saat olan N95 maskeleri 3 gün kullanmaları istendiğini belirtirken, “Ben pandeminin başından beri filyasyon ekibindeyim ama talep etmemize rağmen bizlere test yapılmıyor. Geçen filyasyon ekibindeki bir arkadaşım rahatsızlandı ve test yaptırmak istedi. Yetkililer, ‘testi kendi imkânınla yaptır’ dedi. Bizim hiçbir değerimiz yok” dedi.

DAHA FAZLA