Ankara'da toplu taşıma kuralları belirlendi

Ankara'da toplu taşıma kuralları belirlendi

Şehir içi ulaşımda yolcu sınırlaması belirli kurallar kapsamında kaldırıldı. Toplu taşıma araçlarındaki sosyal mesafe yapıştırmaları kaldırılırken, maskesiz araçlara binilmemesi şartı ve otobüslerde karşılıklı koltuklarda çapraz oturma düzeni devam ettirilecek.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, ‘yeni normalleşme’ sürecinde belediye otobüslerinde ayakta yolcuda yüzde 30, raylı sistemlerde yüzde 50 kuralıyla hizmet verilmesini kararlaştırdı.

1 Haziran'da İçişleri Bakanlığı, toplu taşıma ve şehirlerarası yolcu taşımacılığındaki kapasitenin yarısı kadar yolcu taşıma sınırlamasını kaldırmıştı. İçişleri Bakanlığı genelgesinde, toplu taşımadaki oturma düzeni için yüzde 50 kapasite kullanımı zorunluluğu kaldırılırken araçların cinsine ve yoğunluğuna göre ayakta ne kadar yolcu alacaklarına ilişkin karar il ve ilçe hıfzıssıhha kurullarına bırakılmıştı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ankara Elektrik, Havagazı ve Otobüs İşletme Müessesesi (EGO Genel Müdürlüğü); ‘yeni normalleşm’e sürecinde Ankara Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararı doğrultusunda otobüs, metro ve Ankaray'daki yolcu kapasite oranlarını yeniden düzenledi.

Buna göre, şehir içi ulaşımda yolcu sınırlaması belirli kurallar kapsamında kaldırıldı. Toplu taşıma araçlarındaki sosyal mesafe yapıştırmaları kaldırılırken, maskesiz araçlara binilmemesi şartı ve otobüslerde karşılıklı koltuklarda çapraz oturma düzeni devam ettirilecek.

AYAKTA YOLCU YÜZDE 30'U GEÇMEYECEK

EGO otobüslerinde ayakta alınacak yolcu sayısı araç kapasitesinin yüzde 30'unu geçmeyecek.

Otobüslerde yolcu sayısı 99 model solo araçlar için 31 oturan, 21 ayakta toplam 52 kişi, 99 model körüklü araçlar için 44 oturan, 33 ayakta toplam 77 kişi, 2007-2008 model solo araçlar için 30 oturan, 12 ayakta toplam 42 kişi, 2010-2011 model solo araçlar için 32 oturan, 12 ayakta toplam 44 kişi, 2012-2013 model körüklü araçlar için 28 oturan, 35 ayakta toplam 63 kişi olacak.

Metro ve Ankaray'da ise karşılıklı koltuk bulunmadığı için tüm koltuklarda normal oturma düzenine geçilirken, ayakta yolcu kapasitesinin yüzde 50'si kadar bu şekilde yolcu taşınacak.

DAHA FAZLA