Ankara'da TOKİ işçileri 3 gündür eylemde

Ankara'da TOKİ işçileri 3 gündür eylemde

Ankara Mamak bölgesinde TOKİ’nin kentsel yenilenme projesinde çalışan 230 işçi 2 yıldır ücretlerini alamıyorlardı.

Hakları verilmeyen işçilerden 30’unun Mamak TOKİ binası önünde başlattığı direniş 3. gününde. Direnişçi işçilerin yanında olan İnşaat-İş temsilcisinin aktardığına göre, bugün sabah saatlerinde CHP milletvekilleri direniş alanını ziyaret etti ve işçilerle dayanışma içinde olacaklarını belirttiler.

Öğlen ise direniş alanına Ankara İl Emniyet Müdür Yardımcısı gelerek uzun uzun konuştu. Ardından şantiye şefini yanına çağıran müdür yardımcısı, şeften işçilerin haklarının verilmesini ve işçilerin eylemi bitirmesini istedi. Bunun üzerine şefe “Bize imzalı taahhüt verebilir misin?” diye soran işçi temsilcisine şantiye şefinin yanıtı “Veremem” oldu. Bu esnada emniyet müdür yardımcısı direniş alanından çıktı.

Sonrasında direniş alanındaki polis, direnişçi işçilere “Dışarıdan insan gelmesin” diye telkinde bulundu.

NE OLMUŞTU?

Ankara Mamak bölgesinde TOKİ’nin kentsel yenilenme projesinde* taşeron firma Çınar Altyapı ve Üstyapı İnş. A.Ş.&Etken Gayrimenkul Yat. İnş. San. Ve İnş. San. Ltd. Sti. İş Ort. bünyesinde çalışan 230 işçi yaklaşık 2 yıldır ücretlerini alamıyor.

'SENETLER KARŞILIKSIZ ÇIKTI'

Önemli bir kısmı gurbetçi olan işçiler memleketlerine dönerken, 30’u önceki gün Mamak’taki TOKİ binası önünde direniş başlattı. “2 yıldır TOKİ emeğimizi sömürüyor!”, “İşçiyiz, mağduruz” pankartları açarak bina önünde 24 saat bekleyen işçiler, bu süre zarfında kendilerine senet verildiği, fakat senetlerin de karşılıksız çıktığını vurguladılar.

İnşaat İş'ten aktarılana göre taşeron firma borçlarını ödemek yerine bir salgına dönüşen ve faturası işçilere çıkarılan konkordato ilan etme yoluna gidince onlar da asıl muhatapları olan TOKİ’nin önünde direniş çadırı kurdular.

(*Ankara Mamak 2. Etap 1312 Adet Konut, Otopark Binaları ve Etimesgut Yapracık 1 adet 2 500 Kişilik Cami, 5 Adet Büfe ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İkmal İnşaatı İşi)