Ankara'da Şarbon Alarmı

Ankara'da Şarbon Alarmı

Olayla ilgili kaymakam ve kurum yetkilileri tarafından açıklama yapılmazken, bölgeye giden basın mensupları da geri döndürülüyor.

Et ve Süt Kurumu’nun ‘kurbanlık hayvan’ olarak getirerek Ankara'nın Gölbaşı İlçesi'nde özel bir çiftliğe bıraktığı yaklaşık 4 bin büyükbaş hayvandan 50’si yaşamını yitirdi. Bölge karantinaya alınırken, ‘Bu mahallede şarbon hastalığı vardır’ yazılı levha asıldı.

Gölbaşı'na bağlı Günalan ve Ahiboz mahalleleri yakınlarındaki çiftlikte araştırma yapan Gölbaşı Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, yaşamını yitiren yaklaşık 50 büyükbaş hayvandan örnek alarak incelemeye gönderdi. İncelemenin ardından çiftlik ve çevresi, şarbon hastalığı şüphesiyle karantinaya alındı.

Çiftliğin girişine ise Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, ‘Bu mahallede şarbon hastalığı vardır’ yazılı levha asıldı. Maskeyle çiftlik bölgesinde çalışan görevliler de hastalık olduğunu belirterek olay yerine gelen basın mensuplarını bölgeden uzaklaştırdı.

İTHAL KURBANLIKLARDAN

Et ve Süt Kurumu’na ait olduğu belirtilen yaklaşık 4 bin büyükbaş hayvanın Brezilya’dan kurbanlık olarak Türkiye’ye getirildiği ve Gölbaşı’ndaki bir özel çiftliğe kira ödeyerek yediemine bıraktığı öğrenildi.

AÇIKLAMA YOK

Olayla ilgili Gölbaşı Kaymakamı Tülay Baydar Bilgihan, kendisinin konuyla ilgili açıklama yetkisinin bulunmadığını belirtti.

Et ve Süt Kurumu yetkilileri de olayla ilgili bilgi vermekten kaçındı.

ŞARBON NEDİR?

Bacillus anthracis adlı bakterinin sebep olduğu, sığır, koyun, keçi gibi ot yiyen hayvanlarda görülen ve insanlara da bulaşabilen ölümcül bir bakteriyel enfeksiyon hastalığıdır. Hastalığa yol açan B. anthracis mikrobunun en önemli özelliği zorlu fiziksel ve kimyasal çevre koşullara son derece dayanıklı “spor” denilen yapılar oluşturmasıdır. Bakterinin kendisi yüksek ısıda kolayca öldüğü halde, bu sporlar zorlu koşullarda on yıllarca hayatta kalabilmektedir. Hayvanlarda sindirim, solunum ya da derideki çizik, sıyrık ve yaralar yoluyla mikrobun vücuda girmesi sonucu oluşan hastalık, hayvanlardan insanlara da enfekte olmuş hayvan etinin tüketilmesi ya da hastalıklı hayvanlarla direkt temas edilmesi halinde bulaşır. Vücuda girdikten sonra üremeye başlayan bakteri protein yapısında toksinler salgılar ve bu toksinler oldukça ölümcüldür. Hastalık antibiyotiklerle tedavi edilebilir fakat tedavinin etkili olması için tedaviye olabildiğince erken başlanmalıdır.

DAHA FAZLA